Donald Trump a devenit duminică primul președinte american în funcție care a pășit pe teritoriul Coreei de Nord. Liderul nord-coreean a declarat că această întâlnire nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi existat o „prietenie extraordinară” între cei doi.

Liderul de la Casa Albă a trecut graniţa care marchează separarea celor două Corei, în satul Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din 1953. Însoţit de liderul de la Phenian, miliardarul american a făcut câţiva paşi pe teritoriul nord-coreean.

„Este o zi minunată pentru lume", a spus Trump. „Aceasta înseamnă că vrem să punem capăt unui trecut nefericit şi că încercăm să creăm un nou viitor", a declarat liderul de la Casa Albă. Cei doi lideri şi-au strâns mâna.

Trump şi Kim s-au întâlnit în aşa-numita Zona Comună de Securitate (JSA), Panmunjom, care este patrulată de soldaţi din ambele Corei. Preşedintele sud-coreean s-a alăturat celor doi lideri după strângerea de mână a celor doi lideri. Preşedintele SUA a sosit duminică în Zona Demilitarizată dintre cele două Corei pentru o întâlnire istorică aşteptată cu numărul unu nord-coreean Kim Jong Un. Acesta a acceptat în ultimul moment o invitaţie a preşedintelui SUA de a se întâlni în DMZ, în momentul în care apropierea dintre cele două ţări dă semne de blocaj din cauza disputei asupra programului nuclear al Phenianului.

„Este o relație foarte bună între președintele Donald Trump și mine și nu cred că, fără o prietenie extraordinară am fi putut organiza această întâlnire într-o singură zi”, a declarat Kim Jong-Un. „Consider că, având o întrevedere aici, două țări cu un trecut ostil, demonstrăm că avem un nou prezent”, a adăugat acesta.

Președintele american Donald Trump a declarat, imediat după întrevederea cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, că l-a invitat pe liderul Coreei de Nord la Washington, afirmând că acest lucru se va întâmpla „la un moment dat”. Trump a declarat că i-a spus liderului nord-coreean că „la momentul potrivit veți veni aici”, adăugând că acest lucru s-ar putea produce „oricând (Kim) dorește”.

În ceea ce privește sancțiunile economice impuse Coreei de Nord din cauza programelor de înarmare atomică și balistică, Trump a afirmat că „abia așteapt să le pot elimina”.

Președintele american a mai spus că SUA și Coreea de Nord au desemnat echipe care să reia discuțiile pe tema programului nuclear al Phenianului. Liderul SUA și-a exprimat speranța că cele două părți vor reuși să încheie un acord, adăugând că „viteza nu este obiectivul”.

„Nu căutăm viteză. Căutăm să facem lucrurile cum trebuie”, a adăugat Trump. Președintele american a mai afirmat că a avut o „întâlnire foarte bună” cu liderul nord-coreean. „A fost o zi foarte legendară, foarte istorică”, a completat Trump. Negocierile pe tema programului de înarmare nucleară a Phenianului intraseră în impas anu trecut, Coreea de Nord părând să nu fie dispusă să renunţe la el.

Președintele american Donald Trump și liderul suprem nord-coreean s-au întâlnit duminică în zona demilitarizată, aflată la frontiera dintre cele două Corei. Cei doi lideri au discutat timp de aproximativ 50 de minute în spatele ușilor închise. La întrevedere au asistat și fiica și ginerele președintelui american, Ivanka Trump și Jared Kushner.