Preşedintele american Joe Biden a efectuat luni o vizită-surpriză în capitala Ucrainei, într-o demonstraţie majoră de sprijin cu câteva zile înaintea marcării unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022. Preşedinţia SUA a anunţat Rusia în avans despre vizita preşedintelui la Kiev.

 

EFE menţionează că aceasta este prima vizită a preşedintelui american de la declanşarea invaziei ruse. Biden s-a întâlnit la Kiev cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi lideri s-au văzut ultima dată la 21 decembrie, în timpul unei deplasări istorice a preşedintelui ucrainean la Washington, în cadrul primei sale vizite în străinătate după izbucnirea războiului.

Biden a anunţat cu prilejul vizitei sale la Kiev un ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari şi a transmis că în această săptămână va anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei. Preşedintele american a promis noi arme Ucrainei, asigurând totodată această ţară de sprijinul „neclintit” al SUA în faţa invaziei ruse.

„Voi anunţa livrarea altor echipamente esenţiale, în special muniţie de artilerie, sisteme antiblindaj şi radare de supraveghere aeriană”, a afirmat Joe Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de AFP. La rândul său, Zelenski a declarat că a discutat cu Biden despre armament cu rază lungă de acţiune.

Vizita lui Biden nu a fost anunţată din raţiuni de securitate. Detaliile referitoare la programul şi la modul în care Biden a ajuns la Kiev rămân neclare, scrie dpa. Sirenele de raid aerian au răsunat în capitala ucraineană, în timp ce Biden s-a deplasat în centrul Kievulului, însoţit de Volodimir Zelenski, dar nu au fost raportate rachete ruseşti sau lovituri aeriene.

Media ucrainene au difuzat imagini cu cei doi lideri mergând în zona Catedralei Sfântul Mihail din centrul Kievului, în timpul unei deplasări spre un zid comemorativ în onoarea soldaţilor ucraineni ucişi în războiul împotriva Rusiei.

Agenţia de presă ucraineană UNIAN nu a ratat ocazia de a face o paralelă între Biden, care a avut curajul să se deplaseze într-o zonă de conflict, şi preşedintele rus Vladimir Putin, despre care presa internaţională a scris că, temându-se pentru propria securitate, stă mai mult într-un buncăr de la începutul conflictului.

Preşedinţia Statelor Unite a anunţat Rusia în avans despre vizita lui Joseph Biden în Kiev, afirmă un oficial american de rang înalt citat de agenţia The Associated Press. Cu puţin timp înaintea plecării preşedintelui Biden de la Washington, Casa Albă a informat Rusia despre planul vizitei la Kiev.

„Înştiinţarea a fost făcută din raţiuni de evitare a unui conflict" şi a interpretărilor greşite între două puteri nucleare, a declarat Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională.