Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Kremlin pe cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, pentru a discuta un plan de pace propus de China în vederea încheierii războiului în Ucraina.

Planul chinez, al cărui detalii publice sunt încă vagi, nu a fost comentat de partea ucraineană şi faţă de care diplomaţi occidentali au avut reacţii negative.

„Relaţiile internaţionale sunt astăzi complicate (...) În acest context, cooperarea (...) între China şi Rusia are o mare importanţă pentru stabilizarea situaţiei internaţionale", a spus Putin în timp ce-l primea pe Wang Yi. Oficialul chinez a exprimat la rândul său dorinţa Beijingului de a „consolida parteneriatul strategic (...) şi cooperarea în toate domeniile" cu Moscova.

„Noi sprijinim o lume multipolară şi democratizarea relaţiilor internaţionale", a adăugat Wang Yi, criticând voalat politica SUA. El i-a transmis lui Putin un „salut călduros" din partea preşedintelui chinez Xi Jinping, care va efectua în lunile următoare o vizită oficială la Moscova.

Preşedintele rus primeşte foarte rar responsabili străini care nu sunt şefi de stat, astfel că întrevederea sa cu Wang Yi ilustrează legăturile privilegiate între Moscova şi Beijing.

Oficialul chinez a sosit marţi la Moscova, într-un turneu european în care s-a întâlnit la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, căruia i-a prezentat, conform acestuia din urmă, „elemente cheie ale planului de pace chinez" pentru încheierea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an. „Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu putem trage concluzii doar după o prezentare orală. Odată ce vom fi primit documentul, îl vom examina în profunzime şi vom trage propriile noastre concluzii", a declarat marţi Kuleba.

Detaliile proiectului de plan de pace chinez încă nu sunt cunoscute, dar potrivit unor surse media acesta ar include principiile apărării integrităţii teritoriale, încetarea ostilităţilor, protejarea centralelor nucleare ucrainene şi excluderea posibilei folosiri a armelor chimice.

Însă, conform aceloraşi surse, primele reacţii ale unor diplomaţi occidentali faţă de propunerea Beijingului au fost negative din cauza faptului că planul chinez nu ar include retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, o condiţie esenţială pusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a accepta negocieri de pace cu Rusia.