Oficialii chinezi s-ar putea întâlni cu un reprezentant al lui Dalai Lama în zilele ce urmează, ca răspuns la presiunile internaţionale făcute asupra Beijingului pentru a reîncepe dialogul cu liderul spiritual tibetan.

Agenţia de presă Xinhua citează un oficial chinez care afirmă că prin această întâlnire China speră să pună capăt manifestaţiilor pro-tibetane care au intervenit în parcursul torţei olimpice şi care ameninţă să afecteze Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.
Dalai Lama s-a declarat deschis acestei iniţiative, potrivit secretarului său, Tenzin Takhla, care a declarat că liderul tibetan a încercat în repetate rânduri să ajungă la un dialog cu autorităţile chineze. China, care l-a acuzat pe Dalai Lama de agitaţionism în provincia autonomă Tibet, a mai avut întâlniri cu liderul spiritual în trecut, însă nici una nu a mai avut loc din iulie 2007. Oficialii chinezi speră ca întâlnirea să-l determine pe Dalai Lama să "facă demersuri credibile pentru a opri activităţile menite să dezbine China, să înceteze să ţeasă intrigi şi să incite la violenţă şi de asemenea să inceteze să saboteze Jocurile Olimpice, în aşa fel încât să poată crea condiţii de dialog", raportează agenţia Xinhua.
Parcursul torţei olimpice a fost umbrit de manifestaţiile pro-Tibet în Londra, Paris şi San Francisco. Zecile de demonstraţii au generat incidente adesea violente şi sute de aresturi.