Polonia va reintroduce o zonă tampon de 200 de metri la graniţa cu Belarus la începutul săptămânii viitoare, a anunţat miercuri premierul Donald Tusk, după ce un militar a fost grav rănit după un atac la graniţă, relatează Reuters.

Zona de frontieră a devenit un punct fierbinte după ce numărul migranţilor a crescut semnificativ în 2021, după ce Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu pentru a oferi o nouă rută neoficială către Europa - o decizie despre care Uniunea Europeană afirmă că a fost luată pentru a crea o criză.

Belarus respinge acuzaţia potrivit căreia ajută la canalizarea migranţilor către graniţa poloneză.

„Ni s-a recomandat să restabilim rapid zona tampon de 200 de metri în acest perimetru, acolo unde este posibil... suntem gata să luam o astfel de decizie la începutul săptămânii viitoare", a declarat Tusk într-o conferinţă de presă lângă graniţă.

O zonă tampon care împiedică populaţia şi lucrătorii umanitari să se apropie de graniţă a fost introdusă iniţial în 2021 de guvernul anterior al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS).

La acea vreme, organizaţiile pentru drepturile omului au criticat decizia deoarece, în opinia lor, a împiedicat eforturile de a ajuta migranţii, inclusiv femeile şi copiii, blocaţi la graniţă.

În ultimele săptămâni s-a înregistrat o creştere a numărului de migranţi care încearcă să treacă ilegal graniţa, iar poliţiştii de frontieră au raportat o serie de incidente violente. Marţi, un militar polonez a suferit răni grave care îi pun viaţa în pericol după ce a fost înjunghiat prin gardul de la graniţă.

Ministrul apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat că Polonia este pregătită să crească numărul de trupe la graniţă. Polonia intenţionează să aloce 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) pentru consolidarea graniţei cu Belarus.

Pe de altă parte, Suedia va trimite Ucrainei un ajutor militar în valoare de 13,3 miliarde de coroane suedeze (1,3 miliarde de dolari). Acesta este cel mai mare pachet oferit până acum de Suedia. Anunțul a fost făcut miercuri de guvernul ţării nordice.

Pachetul va contribui, printre altele, la întărirea apărării aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

Acesta include aeronava Saab pentru supraveghere și control aeropurtat (ASC), a declarat ministrul apărării, Paal Jonson, într-o conferință de presă.

Guvernul suedez a anunțat săptămâna trecută că a convenit asupra unui sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare totală de 75 de miliarde de coroane suedeze (7,1 miliarde de dolari) pe o perioadă de trei ani.