Ascensiunea "politicilor promovate de lideri autoritari" ar putea duce la prăbușirea democrației, a avertizat fostul președinte SUA, Barack Obama, într-un discurs cu ocazia comemorării centenarului nașterii lui Nelson Mandela, un simbol al luptei pentru drepturi egale, libertate și democrație.

În discursul său, la Johannesburg, Africa de Sud, în fața a 15.000 de oameni, Obama a lansat o serie de atacuri voalate la adresa actualului lider de la Casa Albă, Donald Trump, pe care însă nu l-a menționat în mod explicit, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

„Uitați-vă în jur - politicile liderilor autoritari sunt în ascensiune, brusc, alegerile și un simulacru de democrație sunt menținute, doar ca formă, iar cei aflați la putere urmăresc să submineze orice instituție sau normă care dă sens democrației", a declarat Obama. „La fel cum oamenii vorbeau despre triumful democrației în anii 1990, acum auzi oamenii vorbind triumful tribalismului şi al omului puternic, Trebuie să rezistăm acelui cinism", a mai afirmat fostul președinte SUA. Obama a mai subliniat că „regimurile autoritare au demonstrat în repetate rânduri că sunt corupte, pentru că nu pot fi trase la răspundere; că își reprimă propriul popor; că în cele din urmă pierd legătura cu realitatea; că apelează la minciuni din ce în ce mai mari care în cele din urmă au drept rezultat stagnare economică și politică și culturală și științifică. Uitați-vă în istorie. Uitați-vă la fapte". „Prea mult din politică pare astăzi să respingă chiar conceptul de adevăr obiectiv. Oamenii inventează lucruri. Pur şi simplu inventează lucruri", a mai declarat Obama, criticând „pierderea totală a rușinii printre liderii politici". „Întotdeauna politicienii au mințit, dar se obișnuia că dacă i-ai prins minciuna ei erau: «Of, Doamne». Acum ei doar continuă să mintă", a mai adăugat Obama spre amuzamentul spectatorilor. "Trebuie să crezi în fapte. Negarea faptelor poate pune democrația în dificultate", a subliniat Obama, aparent făcând referire la Trump care denunță constant drept false informațiile care nu îi convin. „Eu nu pot să găsesc teren de înţelegere cu cineva care spune că schimbările climatice nu există, când aproape toţi oamenii de ştiinţă spun că există", a continuat Barack Obama. Actualul președintele SUA, Donald Trump, respinge conceptul schimbărilor climatice provocate de activitatea omului, afirmând că această idee este o farsă. După finalul mandatului său, Obama s-a abţinut în general să-l critice pe Trump, cu toate că acesta obișnuiește să-l acuze în legătură cu diverse chestiuni, de la criza din Siria, până la ingerințele Rusiei în scrutinul prezidențial din 2016.