Europa va cheltui în total peste 300 de miliarde de dolari anual pentru apărare până în 2021, arată o analiză IHS Markit. Subiectul este unul sensibil în Europa, în contextul presiunilor puse de administrația Trump pe aliații europeni din NATO pentru majorarea cheltuielilor.

 

Un acord NATO anterior a stabilit ca principiu că statele membre alianței militare trebuie să aloce 2% din PIB anual pentru reîmprospătarea capacităților militare, iar la summitul NATO din 2017 președintele american Donald Trump a amplificat presiunile asupra aliații europeni, în condițiile în care Statele Unite și-au majorat semnificativ cheltuielile militare la mai mult decât dublu față de cheltuielile combinate ale aliaților, respectiv la 639 de miliarde de dolari în 2018.

Fenella McGerty, analist pentru bugete de apărare la IHS Markit notează în raportul de vineri că finanțarea acordată capacităților militare au demarat o tendință ascendentă în ultimii ani.

„Factorii politici continuă să reprezinte un element central pentru asta pe măsură ce Europa răspunde la presiuni din partea aliaților NATO – în special SUA – pentru creșterea alocărilor bugetare pentru cheltuieli militare”, spune McGerty.

Analiza estimează că, în 2019, cheltuielile militare în Uniunea Europeană au crescut cu 5% față de anul precedent. Germania singură a cheltuit cu 11% mai mult pe apărare în acest an, în timp ce bugetul de apărare al Suediei a fost cu aproape 9% mai mare. În țările dezvoltate din vest și sud, precum Marea Britanie, Franța și Italia, cheltuielile militare au crescut cu circa 4%, în timp ce în est s-au majorat mai pronunțat în termeni procentuali, cu aproximativ 9% în 2019.

Până la sfârșitul acestui an, aliații europeni și Canada vor fi adăugat un total cumulat de peste o sută de miliarde de dolari din 2016 încoace.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării Naționale către Alianța Nord-Atlantică, țara noastră alocă în 2019 un procent de 2,04% din PIB pentru Apărare, fiind unul dintre cei șapte aliați NATO care respectă principiul de 2%, alături de SUA (3,42%), Grecia (2,24%), Estonia (2,13%), Marea Britanie (2,13%), Polonia (2,01%) și Lituania (2,01%).