Prestigiosul cabinet de avocatură panamez Alcogal este numit în scandalul financiar Pandora Papers ca fiind implicat în crearea de firme offshore pentru a ascunde în paradisuri fiscale banii a peste 160 de politicieni şi personalităţi publice.

Mai mulţi lideri politici, printre care premierul ceh, regele Iordaniei sau preşedinţii Kenyei şi Ecuadorului, au ascuns faptul că au averi în firme offshore, în special în scop de evaziune fiscală, conform unei anchete publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Alcogal (Aleman, Cordero, Galindo & Lee) a fost implicat în crearea acestor firme offshore pentru aceste personalităţi, printre care se numără şi preşedintele Muntenegrului şi foşti trei preşedinţi ai Panama.

Ancheta ICIJ, rezultat al muncii a peste 600 de jurnalişti în 117 ţări, enumeră 14.000 de firme offshore instalate în Belize, Insulele Virgine Britanice şi Panama şi create cu ajutorul Alcogal pentru a ascunde bani pentru circa 15.000 de clienţi începând din 1996. Aproximativ două milioane din cele 11,9 milioane de documente obţinute de jurnalişti în legătură cu Pandora Papers trimit spre Alcogal. Conform ICIJ, Alcogal a jucat „un rol major în evaziunea fiscală".

În replică, într-un comunicat de presă, Alcogal „respinge aceste speculaţii, inexactităţi şi minciuni". Cabinetul de avocatură dă asigurări că este gata să lucreze cu autorităţile pentru a ancheta orice neregulă.

Panama s-a temut că va fi luată din nou ca ţintă în această anchetă Pandora Papers. „Daunele ar putea fi insurmontabile", a precizat guvernul panamez într-o scrisoare transmisă către ICIJ prin intermediul unui cabinet de avocaţi cu puţin timp înainte de publicarea investigaţiei. Scrisoarea atrăgea atenţia că „orice publicare" ce ar întări „o percepţie falsă" asupra ţării ca fiind un eventual paradis fiscal „ar avea consecinţe devastatoare pentru Panama şi locuitorii săi".

Scrisoarea invocă mai multe reforme efectuate în ultimii ani în această ţară din America Centrală, care rămâne totuşi pe lista UE a paradisurilor fiscale. În scrisoarea se subliniază că, din 2016, unui număr de peste 395.000 de companii şi fundaţii li s-a suspendat înregistrarea, ceea ce înseamnă jumătate din cele care existau atunci.

 

În 2016, Panama s-a aflat în centrul unui scandal privind paradisurile fiscale în urma unei precedente anchete a ICIJ, Panama Papers. Cabinetul de avocatură panamez al lui Jürgen Mossack şi Ramon Fonseca, care a anunţat în 2018 că îşi încetează activităţile, a fost în centrul acestui scandal care a izbucnit la 3 aprilie 2016. Scurgerea în presă a 11,5 milioane de arhive digitale ale cabinetului Mossack Fonseca a permis scoaterea la lumină a practicilor financiare şi fiscale a numeroşi clienţi, de la simpli antreprenori şi bănci la şefi de stat sau sportivi.

Publicarea Panama Papers a provocat o undă de şoc la nivel mondial, ducând în special la demisia premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson şi apoi a premierului pakistanez Nawaz Sharif. Ea a dus la deschiderea a cel puţin 150 de anchete în 79 de ţări privind posibile situaţii de evaziune fiscală sau de spălare de bani, conform Centrului american de integritate publică.