După 30 de ani și cinci luni pe tronul Crizantemei, împăratul Akihito al Japoniei abdică astăzi, iar locul său va fi luat de fiul cel mare, prințul moștenitor Naruhito. Miercuri, prințul moștenitor Naruhito va deveni al 126-lea suveran al tronului Crizantemei.

 

Data abdicării împăratului Akihito, o premieră în ultimii 200 de ani în Japonia, a fost stabilită de guvern, familia imperială neavând un cuvânt de spus în acest sens. Japonia va intra, miercuri, în primul an al erei imperiale „Reiwa" (frumoasă armonie), după trei decenii de eră Heisei (obținerea păcii).

Festivităţi istorice şi inedite

Populația niponă se pregătește astfel de festivități istorice și inedite, pentru că, de data aceasta, națiunea nu mai este indoliată de decesul suveranului, așa cum s-a întâmplat la succesiunile precedente, în 1989 (moartea lui Hirohito, numit și împăratul Showa), 1926 (moartea lui Taisho) și 1912 (moartea lui Meiji). Principalele ceremonii foarte stricte și scurte din 30 aprilie și 1 mai, care vor avea loc în cea mai frumoasă sală a Palatului imperial - Camera pinilor (Matsu-no-Ma) -, vor fi difuzate de postul TV public NHK. Sunt așteptate și adunări publice lângă Palatul imperial, dar și la sanctuarele shinto, religie care domină ritualurile imperiale.

Evenimentele asociate succesiunii la tronul Crizantemei sunt programate pe mai multe luni, culminând, în toamnă, cu vizitele oficiale ale unor șefi de state și de guverne. Principala ceremonie a abdicării va dura doar zece minute și va debuta la ora locală 17.00 (08.00 GMT). În ceremonie vor fi folosite o oglindă sacră, o sabie veche și bijuterii familiei, obiecte specifice care atestă legitimitatea împăratului. La eveniment vor participa peste 300 de persoane, feţe regale, membri ai guvernului nipon, lideri ai parlamentului şi alte figuri publice de marcă. Premierul Shinzo Abe va susţine un discurs, reprezentând poporul, înainte ca Akihito să rostească ultimele sale cuvinte în calitate de împărat al Japoniei. Din punct de vedere tehnic, Akihito va rămâne împărat până la miezul nopţii. Naruhito va deveni împărat pe 1 mai, la ora 00.00.

Ceremonia va avea loc în aceeaşi Sală a pinilor, de la ora locală 10.30, şi va fi, de asemenea, foarte scurtă. În timpul ceremoniei, noul împărat va primi sabia, bijuteriile şi sigiliile imperiale. De asemenea, aceeaşi oglindă sacră, care rămâne în sanctuarul ei, va fi folosită în timpul ceremoniei. În timpul evenimentului, împăratul va rămâne tăcut. De la ora 11.00, Naruhito va lua parte la altă ceremonie, la care va susţine primul discurs ca împărat. Totodată, premierul Abe va susţine un discurs din partea poporului nipon. Noul împărat îşi va saluta supuşii dintr-un balcon acoperit cu sticlă pe 4 mai, însă nu va participa la multe evenimente oficiale până în toamnă. Pe 22 octombrie, îşi va proclama oficial ascensiunea la tronul Crizantemei, într-un eveniment la care vor participa 2.500 de persoane, urmat de o procesiune cu maşinile prin centrul oraşului Tokyo.