Secretarul american de stat Antony Blinken a descris miercuri gazoductul Nord Stream 2 drept „un proiect geopolitic al Rusiei care subminează securitatea Ucrainei şi a altor ţări'' europene.

Secretarul de stat a adăugat faptul că SUA doresc să se asigure că Rusia nu foloseşte energia ca „instrument de constrângere'' împotriva vreunui stat european, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Blinken a făcut aceste aprecieri la o conferinţă de presă comună la Berlin cu omologul său german Heiko Maas şi a subliniat că acest gazoduct rămâne principalul punct de dezacord între SUA şi Germania.

Totuşi, secretarul american de stat a admis că, atunci când administraţia preşedintelui Joe Biden a preluat puterea, circa 90% din acest proiect era finalizat, prin urmare acum obiectivul Washingtonului este să obţină „ceva pozitiv'' dintr-o „situaţie dificilă moştenită''.

Aşadar, a continuat el, SUA şi Germania examinează cum pot „produce rezultate foarte credibile şi concrete'' pentru a se asigura că Rusia „nu poate folosi'' Nord Stream 2 ca „instrument coercitiv împotriva Ucrainei sau oricărei alte ţări''.

La rândul său, ministrul de externe german a spus că Berlinul vrea o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi. „Cunoaştem aşteptările Washingtonului. Este extrem de important pentru noi să ajungem la rezultate pe care şi Washingtonul le poate susţine'', a indicat Heiko Maas.

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a împotrivit şi el proiectului Nord Stream 2, dar fără succes. Succesorul său, Joe Biden, a respins sancţiunile stabilite de Congres împotriva companiei care construieşte gazoductul, argumentând că este în interesul Statelor Unite ca aceste sancţiuni să fie ridicate.

Gazoductul ce uneşte Rusia de Germania pe sub Marea Baltică este în prezent construit în proporţie de 95%. Nord Stream 2 va permite dublarea volumului de gaze ruseşti exportate prin acest tronson către Europa şi în paralel diminuarea volumului de gaze ruseşti care tranzitează Ucraina, privând această ţară de importante venituri din taxele de tranzit, pe lângă diminuarea importanţei sale geopolitice.