NATO va efectua săptămâna viitoare ample antrenamente aeriene, coordonate de Germania, în ceea ce va fi cel mai mare exerciţiu de acest gen din istoria NATO şi o demonstraţie a unităţii şi puterii Alianţei.

În cadrul unei conferinţe de presă, ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann, a subliniat că cel mai puternic mesaj al exerciţiilor Air Defender 2023, la care vor participa peste 250 de avioane militare şi aproape 10.000 de soldaţi, este că „unitatea şi puterea” Alianţei sunt „esenţiale”.

Exerciţiul „Air Defender 23" se va desfăşura zece zile începând de luni şi va reuni 25 de ţări membre şi partenere ale NATO, notează AFP. Exerciţiul va fi de natură pur defensivă, dar va avea şi scopul de a trimite un mesaj, în special Rusiei, a explicat presei ambasadoarea Amy Gutmann.

„Aş fi foarte surprinsă ca un lider mondial să nu ia notă de ceea ce arată aceasta în termenii spiritului acestei alianţe, ceea ce semnifică forţa acestei alianţe, şi aceasta îl include pe (Vladimir) Putin", preşedintele rus, s-a pronunţat ea. Arătând cât de pregătită este astăzi NATO devine, de asemenea, clar că puterea şi spiritul acestei alianţe nu trebuie niciodată subestimate, a mai subliniat ambasadoarea SUA în Germania.

Totodată, ea a subliniat că, „în 2023, prevenirea prin pregătire este mai esenţială ca oricând", iar Air Defender 2023 este tocmai o demonstraţie a agilităţii şi vitezei cu care forţa aliată a NATO poate răspunde în cadrul apărării colective.

Exerciţiul va cuprinde antrenamente operaţionale şi tactice, în principal în Germania, dar şi în Republica Cehă, Estonia şi Letonia. Exerciţiul a fost conceput în 2018, în parte ca răspuns la anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia, chiar dacă el nu vizează precis pe „nimeni", a asigurat la rândul său general-locotenentul Ingo Gerhartz, şeful aviaţiei militare germane.

„Suntem o alianţă defensivă şi asta este ceea ce acest exerciţiu a planificat", a adăugat el.

Michael A. Loh, directorul Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, a precizat că, deşi Air Defender este „pur defensiv prin concepţie, mesajul strategic al celor 25 de naţiuni care îşi unesc forţele pentru apărarea Europei şi demonstrarea valorilor occidentale merge mult dincolo de un simplu exerciţiu aerian”.

„Multe lucruri s-au schimbat în peisajul strategic mondial, în special aici în Europa", a notat la rândul său generalul Michael Loh, potrivit căruia NATO se află într-un „punct de inflexiune".

Nu este prevăzut în acest stadiu să se facă din „Air Defender” un exerciţiu regulat, a declarat ambasadoarea Gutman. Dar, adaugă ea, #nu dorim ca acest exerciţiu să fie şi ultimul".

Întrebat despre posibilele perturbări ale transportului aerian civil în timpul exerciţiului, generalul Gerhartz a insistat asupra faptului că planificatorii au făcut „tot ce ce le stătea în putere" pentru a evita întârzierile sau anulările de zboruri în timp ce vacanţele şcolare încep în unele regiuni din Germania.