Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, vineri, că Alianța nu își dorește un nou Război Rece cu Rusia, adăugând că susține poziția Marii Britanii în scandalul izbucnit după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în orașul englez Salisbury.

 

Stoltenberg a precizat că otrăvirea fostului spion rus se încadrează „în tiparul unui comportament nesăbuit”, însă a atras atenția că Marea Britanie și Rusia trebuie să continue dialogul. „Nu vrem un nou Război Rece. Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor. Rusia este vecinul nostru și, prin urmare, vom continua să căutăm să îmbunătățim relațiile cu ea”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a precizat că, în ultimii ani, Occidentul a impus sancțiuni economice împotriva Rusiei și a suplimentat numărul de trupe din estul Europei ca reacție la „schimbarea mediului de securitate din regiune”.

„Izolarea Rusiei nu reprezintă o alternativă. La un moment dat, Rusia va înțelege că nu este în interesul ei să ne confrunte, ci să coopereze cu noi. Suntem pregătiți să facem asta, dacă ei respectă normele de bază ale comportamentului internaţional”, a subliniat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice. Stoltenberg a precizat că NATO susține poziția Marii Britanii după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

„Nu avem niciun motiv să ne îndoim de ancheta și de declarațiile făcute de către Guvernul britanic, mai ales că acestea vin în contextul comportamentului nesăbuit al Rusiei din ultimii ani”, a afirmat Stoltenberg.

Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus şi pe fiica acestuia. Moscova a negat orice implicare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.