Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narâşkin, a calificat marţi nivelul relaţiilor dintre Rusia şi China ca unul fără precedent şi a declarat că Moscova şi Beijingul fac schimb de cantităţi importante de informaţii la nivelul serviciilor secrete din cele două ţări, relatează agenţia de presă EFE.

 

„Avem un nivel ridicat de interacţiune, facem schimb de un volum mare de informaţii la nivelul serviciilor secrete, operative şi de alertă”, a declarat el pentru media rusă, citată de TASS.

Nivelul relaţiilor dintre Rusia şi China, care a evitat să condamne Moscova pentru campania sa militară în Ucraina, „este unul fără precedent”, a subliniat Serghei Narâşkin. În cursul discuţiei sale cu presa, şeful spionajului rus s-a referit de asemenea la o întâlnire cu omologul său american, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, care a avut loc la Ankara în 14 noiembrie.

„A fost o întâlnire formidabilă, semnificativă, care a durat aproape două ore şi jumătate. Am avut timp să ne spunem o mulţime de lucruri, să ne clarificăm poziţiile”, a spus Narâşkin, sugerând posibilitatea unei noi întâlniri cu Burns în viitorul apropiat, cu acordul prealabil al ambelor părţi.

În conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că, „într-adevăr, o astfel de întâlnire nu poate fi exclusă, deoarece acest dialog este util”.

„Dar nu ştiu nimic despre o posibilă dată” la care aceasta ar putea avea loc, a adăugat el.

În întâlnirea sa cu presa la Moscova, Serghei Narâşkin a evocat şi dosarul ucrainean, afirmând că situaţia din jurul Ucrainei nu poate fi urnită din „punctul mort” în care se află din cauza Marii Britanii şi a SUA, care ar fi cerut Kievului să nu accepte discuţii cu Moscova, ci să continue să lupte împotriva Rusiei, conform declaraţiilor sale postate de agenţia rusă de presă de stat TASS.

„Nu, niciun fel de discuţii de pace, niciun fel de pace, v-am dat deja câteva zeci de miliarde de dolari, am investit în voi, vom continua să investim în voi şi mai mulţi bani şi mai multe arme, iar sarcina voastră este simplă - să mergeţi să luptaţi”, a declarat şeful spionajului rus într-un nou atac la SUA şi Regatul Unit, reluând una dintre naraţiunile Kremlinului cu privire la conflictul din Ucraina.

Potrivit TASS, şeful SVR a mai spus că el comunică periodic cu omologi ai săi europeni. Comentând despre planurile anunţate ale Kievului de a readuce Crimeea în componenţa Ucrainei, Narâşkin a afirmat laconic: „acest lucru este imposibil”.