Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei susține că soldații ucraineni au reușit să-l elimine în timpul luptelor de la Harkov pe Vitalii Gerasimov, un general-maior al armatei ruse. Săptămâna trecută un alt general rus de top a fost lichidat de un lunetist.

Vitalii Gerasimov este comandant militar rus, general-maior, șef de stat major și prim-adjunct al Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei. ”Un număr de ofițeri superiori ai armatei ruse au fost, de asemenea, uciși și răniți”, potrivit ministerului Apărării din Ucraina.

Vitalii Gerasimov a participat la cel de-al doilea război cecen și la operațiunea militară rusă în Siria. A primit și o medalie „pentru revenirea Crimeei” la Rusia.

Săptămâna trecută, un important comandant militar rus, multiplu decorat, a fost ucis în războiul din Ucraina, au relatat joi publicații ucrainene, dar și ruse, preluate de Newsweek și Daily Mail, care scriu despre o „lovitură majoră” pentru forțele armate rusești care au invadat Ucraina.

 

Un alt general rus eliminat de un lunetist

Presa ucraineană a relatat că general-maiorul Andrei Sukhovetsky, comandant adjunct al Armatei 41 din cadrul Districtului Militar Central al Rusiei, a fost ucis miercuri, 2 martie, de forțele armate ucrainene care respingeau ofensiva rusă. Ministerul Apărării de la Moscova nu a confirmat oficial moartea generalului rus, dar aceasta a fost anunțată în social media de camarazi ai militarului.

Informația a fost postată și pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Armate Ucrainene.

 

Un „factor de demotivare major” pentru forțele rusești

Presa a citat, printre altele, o postare de pe platforma VKontakte scrisă de un anume Serghei Chipilev, șef al unei cunoscute asociații de veterani ruși, care deplânge moartea generalului.

„Am aflat cu mare tristețe vestea tragică a morții prietenului nostru, general-maior Andrei Aleksandrovich Sukhovetsky, pe teritoriul Ucrainei, în timpul unei operațiuni speciale”, a scris acesta în postare, fără a preciza circumstanțele morții generalului.

Christo Grozev, director executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat, a distribuit pe Twitter informația privind uciderea generalului rus, adăugând că, dacă aceasta se confirmă, ar fi un „factor de demotivare major” pentru forțele ruse, scrie HotNews.

Daily Mail a anunțat că o sursă militară a confirmat că Sukhovetsky a fost ucis „de un lunetist” și a mai menționat că o ceremonie de înmormântare a generalului - de departe cea mai importantă figură militară rusă care moare în conflict până acum - a avut loc loc sâmbătă, 5 martie, în Rusia. Știrea despre moartea generalului a fost difuzată și de jurnaliști ruși, precum cei de la Lenta.ru sau tabloidul Komsomolskaya Pravda.

În vârstă de 47 de ani, Andrei Sukhovetsky a fost numit comandant adjunct al armatei în toamna anului trecut. Înainte, el a comandat Divizia a 7-a de asalt aeropurtat din Novorossiisk timp de trei ani.

A participat de două ori la parada militară de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova și a primit mai multe decorații, inclusiv două Ordine de Curaj. El a mai luat parte la campaniile rusești din Caucazul de Nord, Abhazia și Siria, fiind totodată decorat pentru rolul său în anexarea Crimeei.