Câteva sute de mine plutesc în derivă în Marea Neagră după ce s-au desprins de cablurile din apropierea porturilor ucrainene, au declarat principala agenție de informații a Rusiei și participanți la piața navală, conform Reuters.

Marea Neagră este o arteră majoră de transport maritim pentru cereale, petrol și produse petroliere. „Din cauza vremii furtunoase, cablurile care leagă minele de ancore s-au rupt", a declarat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, într-un comunicat de presă.

„Din cauza vântului și a curenților de apă, minele plutesc liber în derivă în partea de vest a Mării Negre", a precizat FSB. FSB a precizat că este vorba de aproximativ 420 de mine.

Autoritatea portuară Novorossiisk, într-o notă consultată de Reuters, a declarat că transportul maritim este în pericol în partea de vest a Mării Negre. Surse de transport maritim au declarat că autoritățile turcești au avertizat asupra riscului pentru cei care folosesc strâmtorile Dardanele și Bosfor.