Beijingul a afirmat joi că exerciţiile militare chineze în jurul Taiwanului sunt un „avertisment serios" pentru separatiştii din insula independentă de facto faţă de China, transmite AFP.

 

Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, a declarat că „toate forţele separatiste care susţin independenţa Taiwanului vor sfârşi în sânge, cu capetele sparte, când se vor confrunta cu evenimentul istoric al unei reunificări complete a Chinei". Beijingul consideră Taiwanul o provincie chineză pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul Chinei.

Preşedintele taiwanez Lai Ching-te a promis în aceeaşi zi că va continua să apere valorile libertăţii şi democraţiei în faţa provocărilor şi ameninţărilor „externe", informează Reuters. El li s-a adresat unor ofiţeri în oraşul Taoyuan din nordul insulei, la numai trei zile de la învestitură.

Preşedintele taiwanez a oferit de mai multe ori negocieri cu China, dar a fost respins. El susţine că poporul insulei este singurul care îşi poate decide viitorul şi nu acceptă pretenţiile de suveranitate ale Beijingului.

Televiziunea de stat chineză CCTV a reacţionat apreciind că discursul lui Lai cu ocazia depunerii jurământului a fost „extrem de dăunător", iar contramăsurile luate de China sunt „legitime, legale şi necesare". De asemenea, a afirmat că viitorul Taiwanului nu poate fi decis doar de cei 23 de milioane de taiwanezi, ci de întregul popor chinez de 1,4 miliarde.

Forţele armate chineze au folosit în manevrele „punitive" din jurul Taiwanului avioane militare înarmate şi a desfăşurat simulări de atacuri, în timp ce presa de stat din China îl condamna pe Lai.

Sub comandamentul teatrului de est, la exerciţii au participat militari din armata terestră, marina, aviaţia şi forţele de rachete. Conform presei chineze de stat, care a publicat şi harta zonei unde au loc manevrele, zeci de avioane de luptă erau echipate cu rachete reale şi au simulat alături de nave militare lovirea unor ţinte cu valoare ridicată. Exerciţiile numite Joint Sword (Sabia Unică) 2024A sunt programate timp de două zile, principalele obiective declarate fiind patrulările comune aeriene şi maritime pentru pregătirea de luptă, loviturile cu precizie ridicată şi operaţiunile integrate în interiorul şi în afara lanţului de insule, în vederea testării „capacităţilor reale de luptă interarme". Spre deosebire de manevrele cu acelaşi nume din aprilie anul trecut, indicativul A arată că sunt posibile continuări.

Ministerul apărării de la Taipei a condamnat exerciţiile, afirmând că a trimis forţe în jurul Taiwanului, iar apărarea antiaeriană şi rachetele de la sol urmăresc ţinte, ceea ce dă încredere privind capacitatea de protecţie a teritoriului.