Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa "ocupanţilor ruşi" în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat vineri de DPA. ”Putin a luat-o complet razna”.

 

La Dimer şi Ivankiv, aşezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forţelor armate ucrainene au oprit "forţele inamice copleşitoare" la marginea Râului Teteriv. Podul peste râu a fost distrus, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. Pe lângă lupte, loviturile aeriene ruse au vizat mai multe oraşe.

Un reporter DPA a declarat că sirenele au răsunat din nou la Kiev, în timp ce atacul Rusiei a intrat în a doua zi. Administraţia oraşului a cerut tuturor cetăţenilor să găsească un adăpost sigur. Mulţi s-au ghemuit în staţiile de metrou din Kiev, un oraş de 2,8 milioane de locuitori.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, trupele ruse au atacat aeroportul din oraşul vestic Rivne (Rovno, istoric n.r.). Lupte au fost de asemenea raportate în Sumi, în nord-est, aproape de graniţa cu Rusia. Aceste informaţii nu au putut fi verificate independent.

 

Putin a luat-o complet razna

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a denunţat vineri atacul "barbar" şi "nejustificat" al preşedintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei, după tirurile de rachetă din zori asupra capitalei Kiev, în timp ce ministrul apărării britanic, Ben Wallace, a spus că Rusia vrea să invadeze întreaga Ucraină, dar că trupele ruse nu şi-au atins obiectivul în prima zi a invaziei, relatează AFP şi Reuters.

Într-o postare pe Twitter, ministrul de externe britanic, Liz Truss, şi-a exprimat "solidaritatea" cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi cu poporul ucrainean.

"Atacul (preşedintelui rus Vladimir) Putin asupra Ucrainei este barbar, nejustificat şi dovedeşte un dispreţ crud faţă de vieţile omeneşti", a scris ea.

"Îi vom cere în continuare socoteală lui Putin şi vom rămâne fermi în sprijinul nostru" pentru Ucraina, a adăugat ea, la o zi după anunţul Londrei privind noi sancţiuni economice împotriva Rusiei.

În acelaşi timp, ministrul apărării britanic, Ben Wallace, a spus că Rusia urmăreşte să invadeze întreaga Ucraină, dar că armata rusă nu şi-a atins obiectivul în prima zi a invaziei, contrazicând astfel Ministerul Apărării rus, care a anunţat că şi-a îndeplinit obiectivele principale din prima zi a ceea ce Moscova numeşte "operaţiune militară".

"Contrar a ceea ce susţine Rusia şi contrar viziunii preşedintelui Putin că ucrainenii vor fi eliberaţi şi vor da năvală să se alăture cauzei sale, el s-a înşelat complet. Iar armata rusă nu şi-a îndeplinit obiectivul principal al primei zile", a declarat Wallace la Sky. El a mai afirmat despre Putin că este iraţional. "Cred că a luat-o complet razna. Nimeni cu mintea întreagă nu ar face ce vedem astăzi la televizor că se întâmplă", a adăugat el.