Lupte grele au loc luni în jurul orașului Kiev, într-o zonă cuprinsă între nordul și vestul capitalei ucrainene, anunță oficiali din Ucraina citați de CNN. Potrivit informațiilor, forțele din Rusia par să fi început ofensiva în câteva sectoare pentru a se apropia de capitala Kiev.

„Cu furie extremă, inamicul distruge Bucha, Hostomel, Vorzel, Irpin. Ei omoară civilii în mod intenționat”, a spus primarul orașului Kiev, Vitaly Klitschko. Numeroase informații arată că focuri intense au loc luni în toate cele patru districte în timp ce civilii încearcă să fugă din calea militarilor.

„Facem tot ce este necesar pentru a sprijini orașul, pentru a forma rezerve de mâncare, medicamente, bunuri esențiale. Distribuim și asigurăm suport celor care au mai mare nevoie azi. Ajutor umanitar a fost trimis și la Cernigău”, a adăugat Klitschko.

„Încercăm să trimitem ajutoare și la Bucha și Hostomel. Facem transporturi umanitare în alte orașe. Capitala se pregătește pentru apărare. Le cer locuitorilor să rămână calmi, să stea acasă și, dacă este cazul, în adăposturi”, a precizat primarul Vitaly Klitschko.

Primarul din Hostomel, Yuriy Prylypko, a fost ucis în timp ce „împărțea pâine celor flămânzi și medicamente celor bolnavi”, potrivit paginii de Facebook a orașului. Alte două persoane care îl însoțeau pe primar au fost ucise.

 

China vrea să fie „mediator” între Rusia și Ucraina

Un înalt diplomat chinez a arătat că Beijing dorește să fie „mediator” între Rusia și Ucraina pentru prima dată de când Moscova a invadat țara vecină, anunță CNN.

„China este gata să continue să joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace și să lucreze cu comunitatea internațională pentru a conduce medierea necesară, atunci când este necesară”, a spus ministrul de Externe, Wang Yi, într-o conferință de presă. Wang nu a oferit detalii despre rolul pe care și l-ar putea asuma China. Anterior, ministrul chinez a declarat că țara sa sprijină eforturile internaționale privitoare la găsirea unei soluții politice în Ucraina. În alte declarații, Wang a reiterat faptul că prietenia dintre Rusia și China este „tare ca piatra” și este una dintre cele mai importante din lume.