Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski susține că situația de pe frontul din estul țării devine din ce în ce mai dură, iar Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă.

Kremlinul a făcut presiuni pentru o victorie semnificativă pe câmpul de luptă, după luni de eșecuri, forțele ruse încercând să închidă controlul asupra orașului Bakhmut și luptând pentru controlul unei rute importante de aprovizionare din apropiere pentru forțele ucrainene.

Trupele rusești încearcă, de asemenea, să captureze orașul minier Vuhledar, situat la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Bakhmut, tot în regiunea estică Donețk.

„A trebuit să spun de multe ori că situația de pe front este dificilă și devine din ce în ce mai dificilă, iar acum este din nou momentul. ... Invadatorul își pune tot mai multe forțe pentru a sparge apărarea noastră”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

„Este foarte dificil acum în Bakhmut, Vuhledar, Lyman și în alte direcții”, a continuat el.

La începutul zilei, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, a scris pe Telegram că eforturile Rusiei de a sparge apărarea în Bakhmut și Lyman au eșuat. Lyman, care se află chiar la nord de Bakhmut, a fost eliberat de forțele ucrainene în octombrie.

Vineri, Zelenski a promis că forțele sale vor lupta pentru Bakhmut „atât timp cât vom putea”, dar situația de acolo devine din ce în ce mai gravă pentru forțele ucrainene.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat zilnic numeroase confruntări de luptă în zonă, iar bloggerii militari de la Moscova au susținut o serie de succese rusești neverificate de-a lungul liniei de front.

Luptele din jurul Bakhmut au fost costisitoare pentru Rusia în ceea ce privește viețile soldaților, a recunoscut Kremlinul. Postul de știri independent rusesc Meduza a raportat la sfârșitul lunii ianuarie că aproximativ 40.000 din cei 50.000 de recruți ai puternicului grup militar privat Wagner implicat în campania din acea zonă au murit sau sunt dați dispăruți.

Analistul militar ucrainean Petro Chernyk a declarat că numărul mare de victime ruse înseamnă că Moscova nu poate lua o pauză pentru a opri o ofensivă acolo pentru a se reface, deoarece aceasta ar ușura presiunea de luptă. „Iar aceasta ar fi o condiție excelentă pentru acțiunile noastre de contraofensivă”, a declarat Chernyk pentru televiziunea ucraineană 24 Kanal.

Luptele au devenit mai dure pentru că Rusia își dorește câștiguri teritoriale înainte ca armele moderne ociidentale să sosească. Portugalia a anunțat și ea în weekend că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că țara va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „prim val” de livrări din partea unei coaliții de 12 țări.