Mașini de poliție ucrainene răsturnate, ciuruite de gloanțe, clădiri guvernamentale locale uriașe, pârjolite și găurite de obuze, cupola de aur deteriorată a unei biserici ortodoxe și foarte puțini civili. Este ceea ce a găsit un reporter în Lugansk, capturat duminică de Rusia.

Un reporter Reuters aflat în Lugansk, capturat duminică de Rusia și aliații săi separatiști, a găsit puțini locuitori într-un oraș în care locuiau cândva aproape 100.000 de oameni și pagube însemnate, mărturie a ferocității bătăliei.

Câțiva civili, toți femei, supravegheau pagubele, vehiculele blindate manevrate de forțele susținute de Rusia se plimbau pe străzi, iar steagul roșu al victoriei sovietice - un simbol al celui de-al Doilea Război Mondial adoptat de forțele rusești - atârna deasupra intrării unei clădiri distruse a guvernului local.

Căderea Luganskului în mâinile Rusiei și ale reprezentanților săi a fost salutată ca un moment important de Moscova, care deține acum controlul total al regiunii Luhansk, unul dintre obiectivele a ceea ce președintele Vladimir Putin numește „operațiunea sa militară specială” pentru a elimina ceea ce el a prezentat ca fiind o amenințare periculoasă.

Pentru Ucraina, capturarea orașului a fost o înfrângere dureroasă în ceea ce spune că este un război de agresiune nejustificat, menit să ia întinderi părți din teritoriul său și să o lase mai mică și mai slabă.

Luni, în Lugansk, un reporter Reuters care a vizitat orașul a găsit un oraș care, în afară de sunetele păsărilor, era sinistru de liniștit în unele locuri după ce majoritatea locuitorilor au fugit. Olga, o pensionară în vârstă de 67 de ani care rămăsese în urmă, a salutat calmul regăsit.

„Situația este bună acum. Ne este teamă doar de faptul că (luptele) se vor întoarce”, a spus ea, precizând că primul lucru pe care dorea să îl facă era să își viziteze copiii din Rusia. În rest, ea a spus că obiectivul ei este „să rămână în viață”.

În alte părți ale orașului, o clădire guvernamentală locală din cărămidă cenușie și arsă, cu emblema Ucrainei, era goală, iar la etajele superioare lipseau ferestrele.

Mașini arse împânzeau străzile, cu epavele a cel puțin două vehicule de patrulare ale poliției, unul dintre ele răsturnat, cu parbrizul ciuruit de gloanțe.

Un centru comercial lung avea multe dintre ferestrele cu geamuri sparte, iar cupola aurită a unei biserici ortodoxe era găurită, cu acoperișul de sub ea golit până la rama metalică.

Au mai rămas câteva semne ale identității ucrainene a orașului: o mică grămadă de pașapoarte ucrainene în biroul procurorului local fără acoperiș și un steag ucrainean abandonat pe un drum, nu departe de o dubă sfărâmată.