Liz Truss, noul lider al Partidului Conservator (centru-dreapta) şi viitor prim-ministru al Marii Britanii, a declarat luni că va adopta imediat măsuri pentru reducerea taxelor, pentru soluţionarea crizei energetice şi stimularea creşterii economice.

 

Liz Truss a câştigat cursa pentru postul de lider al Partidului Conservator, urmând să devină prim-ministru al Marii Britanii, succedându-l pe Boris Johnson, care a demisionat în iulie, după o serie de scandaluri politice.

Liz Truss, care până acum a fost ministru de Externe, a obţinut 81.326 de voturi în scrutinul pentru desemnarea liderului Partidului Conservator (centru-dreapta), iar fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak a primit 60.399 de voturi.

„Aş vrea să îl salut pe contracandidatul meu Rishi Sunak, a fost o campanie dură, am demonstrat talentele din cadrul Partidului Conservator. Vreau să îi mulţumesc liderului nostru care îşi încheie mandatul, prietenului meu Boris Johnson. Boris, ai realizat Brexitul, l-ai zdrobit pe fostul lider laburist Jeremy Corbyn, ai distribuit vaccinurile şi l-ai înfruntat pe preşedintele rus Vladimir Putin (...)", a afirmat Liz Truss, în discursul rostit după anunţarea rezultatelor votului intern.

„Dragi colegi, vă mulţumesc că mi-aţi acordat încrederea de a conduce măreţul nostru Partid Conservator (...). Ştiu că valorile noastre rezonează cu cele ale poporuluui britanic. Credinţa noastră în libertate, în capacitatea de a avea control asupra propriilor vieţi, taxele reduse, responsabilitatea personală. De aceea, oamenii au votat cu noi în număr atât de mare în 2019. În calitatea de lider al partidului, intenţionez să ofer rezultate pe baza a ceea ce am promis, pentru toţi cetăţenii ţării noastre. În această campanie electorală, am promovat idei conservatoare şi voi conduce ca un politician conservator. Trebuie să demonstrăm că vom avea rezultate în următorii doi ani. Voi prezenta un plan îndrăzneţ de reducere a taxelor şi de creştere a economiei. Voi oferi soluţii la criza energetică, rezolvând problema facturilor la energie, dar şi abordând problemele pe termen lung pe care le avem privind aprovizionarea cu energie. Şi voi oferi soluţii pentru sistemul medical naţional", a subliniat Liz Truss.

În campania pentru scrutinul intern, Liz Truss a prezentat un program politic care include reducerea contribuţiilor la asigurările naţionale, suspendarea taxelor ecologice la energie şi menţinerea actualului sistem fiscal corporativ, fără aplicarea unor majorări care erau programate în 2023. De asemenea, Liz Truss a anunţat că în cel mult o săptămână după instalarea în funcţia de prim-ministru va prezenta un plan de compensare a preţurilor mari la energie.

Noul prim-ministru britanic intenţionează să suplimenteze bugetul pentru apărare până la nivelul de 2,5% din PIB, care ar urma să fie atins în anul 2026. Liz Truss a semnalat, într-un articol de opinie publicat săptămâna trecută în cotidianul The Evening Standard, că va intensifica eforturile pentru dezvoltarea economiei Marii Britanii prin stimularea investiţiilor în zona metropolitană Londra.