O criză de falsuri traversează în linişte industria aurului din lume: lingouri marcate în mod fraudulos cu logo-urile marilor prelucrători sunt introduse pe piața mondială pentru a spăla aur de contrabandă, spun specialiştii, potrivit Reuters.

Falsurile sunt greu de detectat, fiind o sursă ideală de fonduri pentru traficanții de stupefiante sau pentru dictatori.

În ultimii trei ani, lingouri în valoare de cel puțin 50 de milioane de dolari imprimate cu logo-uri ale unor rafinării elvețiene, dar care nu sunt produse de fapt de acestea, au fost identificate de către toate cele patru rafinării de aur din Elveția și se găsesc în seifurile JPMorgan Chase & Co., au declarat directori ai rafinăriilor de aur, bancheri și alte surse din industrie, mai informează Reuters.

Patru dintre directori au spus că au fost găsite cel puțin 1.000 de lingouri, de dimensiuni standard. Aceastea au o pondere mică în producția industrială a aurului, care produce până la 2,5 milioane de astfel de lingouri anual. Dar falsurile sunt sofisticate, prin urmare multe altele ar fi putut trece nedetectate, potrivit şefului celei mai mari rafinării din Elveţia.

„Ultimele lingouri false ... sunt realizate profesional", a spus Michael Mesaric, directorul executiv al rafinăriei Valcambi. El a mai declarat că poate au fost găsite câteva sute, dar e foarte probabil ca „mult, mult, mult mai multe să se afle în circulaţie. Şi încă există şi încă funcţionează”, a adăugat acesta.