China plănuiește să construiască tabere de refugiați la granița cu statul nord-coreean, ca urmare a intensificării tensiunilor din Peninsula Coreea și a posibilității declanșării unui conflict în regiune, informează site-ul cotidianelor The Telegraph și The Guardian.

 

Existența planurilor de construire a taberelor pentru refugiați a fost relatată inițial în publicația The Financial Times, în urma divulgării unui document intern al unei companii majore de telecomunicații din China. În document era menționat că Guvernul regional din provincia Jilin vrea să construiască acele tabere „pentru că situația de la granița China-Coreea de Nord s-a intensificat” (tot mai mulţi nord-coreeni trec graniţa în China-n.red.)

Sunt menționate numele și locațiile a trei centre de acest tip, anume: Changbai Riverside, Changbai Shibalidaogou, Changbai Jiguanlizi. Ulterior, publicația The New York Times a informat că alte centre pentru refugiați ar mai putea fi construite în orașele Tumen și Hunchun.

Wei Dongzxu, un analist militar de la Beijing, a afirmat că, cel mai probabil, „zonele de carantină” vor fi construite în eventualitatea unui război, în timp ce un specialist de la Universitatea Renmin a declarat că ar fi „iresponsabil” din partea Chinei să nu se pregătească pentru un astfel de scenariu.

„Tensiunile sunt mari în Peninsula Coreea, suntem la limita războiului. Ca putere majoră și țară vecină, China ar trebui să se pregătească pentru toate posibilitățile”, a explicat specialistul de la Universitatea Renmin.

Rusia și China au început, luni, proiectul "Securitate Aerospaţială - 2017", care include o serie de exerciții militare comune antieriene, inclusiv antibalistice, pentru menținerea echilibrului strategic în regiune.