În orașul Mariupol, bombardat de mai multe zile, fără servicii esențiale și fără provizii, au fost uciși 2.187 de locuitori. Doi primari ucraineni au fost răpiți de forțele rusești. SUA anunță „consecințe adecvate" Rusiei după uciderea jurnalistului american Brent Renaud.

Oficialii locali au declarat că au avut loc cel puțin 22 de bombardamente asupra orașului, numai în ultima zi, anunță BBC.

„Oamenii sunt într-o situație dificilă de 12 zile. Nu există electricitate, apă sau încălzire în oraș. Aproape că nu există comunicații mobile. Ultimele rezerve de alimente și apă se epuizează", se arată într-o declarație a consiliul orașului Mariupol. Forțele rusești au capturat periferia estică a orașului. Imagini recente din satelit arată pagube importante la nivelul infrastructurii rezidențiale și civile.

Orașul portuar, aflat sub asediu de 12 zile, își epuizează ultimele rezerve de alimente și apă, în timp ce forțele rusești continuă să bombardeze obiective nemilitare, a declarat duminică consiliul municipal.

„Oamenii se află într-o situație dificilă de 12 zile. Nu există electricitate, apă sau încălzire în oraș. Aproape că nu există comunicații mobile. Ultimele rezerve de alimente și apă se epuizează", a precizat consiliul municipal într-o declarație online, citată de Reuters.

 

Primari răpiți de ruși

Ministrul ucrainean de externe, Dymtro Kuleba, a declarat că primarul Evhen Matveyev din Dniprorudne a fost „răpit" de forțele rusești, anunță The Guardian. Răpirea vine după o acțiune similară. Și primarul Ivan Fedorov din orașul Melitopol a fost răpit, iar în locul său a fost instalat un primar interimar.

„Astăzi, criminalii de război ruși au răpit un alt primar ucrainean ales în mod democratic, cel al orașului Dniprorudne, Evhen Matveyev. Obținând zero sprijin local, invadatorii trec la teroare", a declarat ministrul afacerilor externe Dmytro Kuleba într-un tweet.

Kuleba a lansat un nou apel către „toate statele și organizațiile internaționale pentru a opri teroarea rusă împotriva Ucrainei și a democrației".

 

Jurnaliști sub focul rușilor – unul a fost ucis

Poliția din Kiev spune că un jurnalist de la New York Times a fost ucis duminică de forțele ruse, relatează Sky News. Presa internațională relatează că este vorba de Brent Renaud, în vârstă de 51 de ani.  Brent Renaud lucra, de fapt, pentru The Time Studios.

Poliția mai spune că o altă persoană a fost, de asemenea, rănită în incidentul din Irpin, oraș situat chiar lângă Kiev.

Jurnalistul american, Juan Arredondo, a ajuns la spital în urma incidentului în care Brent Renaud a fost ucis. Juan Arredondo a povestit unui reporter italian că se afla împreună cu Brent Renaud când au fost atacați.

„Treceam peste unul dintre primele poduri din Irpin, mergând să filmăm plecarea altor refugiați, și ne-am urcat într-o mașină, cineva s-a oferit să ne ducă la celălalt pod și am trecut un punct de control, iar ei au început să tragă în noi. Așa că șoferul s-a întors, iar ei au continuat să tragă. Eram doi. Prietenul meu se numește Brent Renaud, iar el a fost împușcat", a spus Juan Arredondo, potrivit BBC. „Am văzut că a fost împușcat în gât (Brent Renaud - n.r.) și ne-am despărțit", a spus jurnalistul, adăugând că a fost dus la spital cu o ambulanță.

SUA anunță „consecințe adecvate" Rusiei după uciderea jurnalistului american Brent Renaud.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA vor impune „consecințe adecvate" Rusiei, potrivit BBC.

Vestea morții jurnalistului a fost „șocantă și îngrozitoare", a spus el, iar oficialii americani se vor consulta cu oficialii ucraineni pentru a stabili cum s-a produs decesul.

Ediția americană Time a relatat se declară „devastată” de pierderea lui Brent Renaud.

„În calitate de regizor și jurnalist premiat, Brent a abordat cele mai dificile povești din întreaga lume, adesea alături de fratele său Craig Renaud. În ultimele săptămâni, Brent se afla în regiune și lucra la un proiect al TIME Studios axat pe criza globală a refugiaților. Inimile noastre sunt alături de toți cei dragi lui Brent. Este esențial ca jurnaliștii să poată acoperi în siguranță această invazie în curs de desfășurare și criza umanitară din Ucraina”, a postat Time.