Mii de persoane au ieşit marţi în stradă să se reculeagă la trecerea cortegiului funerar al lui Shinzo Abe, care a circulat prin faţa locurilor simbolice din Tokyo, după funeraliile private ale fostului premier nipon, asasinat vinerea trecută, relatează France Presse.

Ceremonia înhumării a avut loc la începutul după-amiezii la templul budist Zojoji, în centrul capitalei nipone, în prezenţa unui număr restrâns de persoane, între care văduva lui Shinzo Abe, Akie, premierul în exerciţiu Fumio Kishida, parlamentari şi membri ai familiei îndoliate, conform Kyodo.

Numeroşi japonezi s-au adunat în cursul dimineţii în faţa templului pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului a cărui asasinare la vârsta de 67 de ani a şocat întreaga ţara.

„Sunt şocat şi furios. Nu-mi pot învinge tristeţea, astfel că am venit să depun flori şi să mă rog”, a declarat Tsukasa Yokawa, 41 de ani, pentru AFP. „L-am respectat într-adevăr. A fost un mare prim-ministru care a făcut multe pentru a creşte prezenţa Japoniei în lume”, a spus el.

Omagii publice urmează să fie organizate la o dată ulterioară la Tokyo şi în prefectura Yamaguchi (sud-vest), pe care Shinzo Abe o reprezenta ca deputat în parlament. După ceremonie, cortegiul funerar a părăsit templul pentru a trece prin faţa instituţiilor politice unde Abe a activat de-a lungul carierei sale: Parlamentul, sediul guvernului, sediul Partidului Liberal-Democrat (PLD, dreapta naţionalistă) aflat la putere.

În faţa fiecărei clădiri, miniştri, funcţionari şi angajaţi s-au înclinat, cu mâinile împreunate, la trecerea cortegiului.

Stând în faţa maşinii negre, văduva premierului ţinea o plăcuţă din lemn pe care era înscris numele postum al soţului ei, conform tradiţiei budiste.

Între 2.000 şi 2.500 de persoane au participat luni la un priveghi funebru în acelaşi templu, între care şi premierul Fumio Kishida, un reprezentat al împăratului Naruhito, personalităţi ale lumii politice şi economice nipone şi diplomaţi străini. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care efectuează o vizită în Asia, a fost prezentă la priveghi, în timp ce vicepreşedintele Taiwanului a efectuat o vizită privată la Tokyo în acest scop.

Ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, a anunţat marţi că peste 1.700 de mesaje de condoleanţe au sosit în total din 259 de ţări, teritorii şi organizaţii internaţionale.

Lideri mondiali au ţinut să-i aducă un omagiu omului politic japonez. Astfel, preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat reşedinţa oficială a ambasadorului japonez la Paris, în timp ce premierul australian Anthony Albanese şi ministrul de externe Penny Wong au vizitat sediul trimisului japonez din Canberra, conform Kyodo. Potrivit media locale, Shinzo Abe va primi postum Ordinul Suprem al Crizantemei în grad de Mare Colan, cea mai prestigioasă decoraţie din Arhipelag.