Autoritățile din Italia și Spania au refuzat luni să primească o navă umanitară cu 141 de miganți salvați din Marea Mediterană, provocând o altă dispută la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește salvarea migranților, relatează Reuters.

Nava umanitară Aquarius aparține asociației caritabile franco-germane SOS Medierranee și asociației Doctori Fără Frontiere. Cei 141 de migranți au fost salvați în cadrul a două operațiuni diferite și se află momentan în apele internaționale, între Italia și Malta.

Autoritățile din Malta au declarat că nu au nicio obligație legală de a prelua nava, iar cele din Spania consideră că porturile spaniole nu sunt cea mai sigură destinație.

Italia a cerut ajutotul Marii Britanii pentru primirea navei Aquarius, dar a fost refuzată.

„Poate merge unde vrea, dar nu în Italia!”, a declarat Matteo Salvini, ministrul de Interne din Italia, menționând că nava ar putea merge în Franța, Germania, Marea Britanie sau Malta.

„Opriți traficul uman și toate persoanele care participă la fenomen”, a adăugat acesta.

Peste 650.000 migranți au ajuns în Italia începând cu anul 2014, iar autoritățile de la Roma au criticat de multe ori țările din Uniunea Europeană deoarece nu împart „povara” primirii migranților.