După trei luni de lupte, Israelul controlează total nordul Fâşiei Gaza, unde au fost ucişi peste 8.000 de terorişti Hamas şi peste 30.000 de arme confiscate, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este într-un nou turneu în Orientul Mijlociu pentru a preveni extinderea conflictului.

Israelul controlează total nordul Fâşiei Gaza, unde au fost ucişi peste 8.000 de terorişti Hamas şi peste 30.000 de arme confiscate, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Militarii israelieni se concentrează acum pe centru şi zona de sud, în timp ce ONU, prin Scott Anderson, directorul Agenţiei UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), a avertizat că Fâşia Gaza a devenit un loc al morţii şi disperării, un teritoriu de nelocuit, unde peste 90% din populaţie a fost nevoită să-şi părăsească locuinţele. Conform Hamas, peste 22.000 de palestinieni au fost ucişi în Gaza şi alte câteva sute în Cisiordania.

Premierul Netanyahu a avertizat Libanul că dacă atacurile Hezbollah vor continua, Beirutul va arăta precum Gaza.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit duminică la Amman de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care i-a cerut să facă presiuni asupra Israelului pentru a obţine un „armistiţiu imediat" în războiul din Gaza împotriva grupării islamiste Hamas, transmite AFP.

Blinken a sosit în Iordania sâmbătă seara, în cadrul unui nou turneu în Orientul Mijlociu prin care încearcă să evite extinderea conflictului şi intrarea într-un "ciclu nesfârşit de violenţe". El va vizita şi un centru al Programului Alimentar Mondial, a precizat un înalt oficial american care îl însoţeşte.

Un comunicat al casei regale de la Amman arată că suveranul haşemit a subliniat, cu ocazia întrevederii cu şeful diplomaţiei Statelor Unite, şi necesitatea de a pune capăt „crizei umanitare tragice din Fâşia Gaza". Regele a reafirmat că în regiune nu va exista pace şi stabilitate fără „o soluţionare justă a problemei palestiniene", pe baza „soluţiei cu două state, palestinian şi israelian".

Abdullah al II-lea a reamintit şi că Iordania „respinge total" strămutarea forţată a palestinienilor" şi încercările de separare a Fâşiei Gaza de Cisiordania - teritorii care trebuie să revină unui viitor stat palestinian. El a condamnat „actele de violenţă comise de colonişti (evrei) extremişti împotriva Palestinienilor" şi nerespectarea locurilor sfinte ale musulmanilor şi creştinilor de la Ierusalim.

În cursul unei escale în Creta, Blinken a afirmat sâmbătă seara că este important să se asigure că conflictul dintre Israel şi Hamas nu se va extinde. „Una din preocupările reale este frontiera dintre Israel şi Liban şi dorim să facem tot ce putem pentru a ne asigura că nu se va produce o escaladare", a spus el.

Sâmbătă, gruparea libaneză Hezbollah a tras zeci de rachete asupra unei baze militare din nordul Israelului, prezentând atacul ca o primă reacţie la uciderea unui lider important al Hamas marţi, în apropiere de Beirut.

Israelul a declanşat o operaţiune terestră în Gaza, una antiteroristă în Cisiordania şi bombardamente în Liban şi Siria pentru a răspunde la lansările de rachete ale grupării Hezbollah, susţinută de Iran.

Statele Unite sunt îngrijorate de posibilitatea extinderii conflictului în Orientul Mijlociu, secretarul de stat Antony Blinken este în al patrulea tur în regiune. După ce a discutat cu preşedintele Erdogan al Turciei despre găsirea unei soluţii post război, acum vizitează Israelul, Cisiordania şi alte cinci state arabe: Iordania, Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.