Israelul și Elveția sunt ultimele țări care au confirmat cazuri de variolă de maimuță, ceea ce ridică la 14 numărul total al națiunilor care au raportat focare. Ambele țări au anunțat că au identificat câte o persoană infectată care a călătorit recent. De asemenea, autoritățile din Israel au declarat că investighează alte cazuri suspecte.

Peste 80 de cazuri au fost confirmate în Europa, SUA, Canada și Australia. Această epidemie i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință, dar variola maimuței nu tinde să se răspândească cu ușurință între oameni, iar riscul pentru publicul larg este considerat a fi scăzut. Boala este de obicei ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că alte 50 de cazuri suspecte sunt în curs de investigare, fără a nominaliza țările implicate, și a avertizat că este posibil să fie confirmate mai multe infecții.

Întrebat despre epidemie în timp ce își încheia o vizită în Coreea de Sud, președintele american Joe Biden a declarat că, dacă virusul s-ar răspândi mai mult, ar avea „consecințe”, adăugând că „este un lucru care ar trebui să preocupe pe toată lumea”.

El a declarat că SUA „lucrează din greu” la vaccinurile care ar putea fi folosite.

După ce variola maimuței a fost identificată pentru prima dată în Regatul Unit, virusul a fost detectat în numeroase zone din Europa, iar agențiile de sănătate publică din Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Olanda, Italia și Suedia au confirmat cazuri.

Agenția britanică de securitate sanitară a identificat 20 de cazuri până în prezent, iar Susan Hopkins, consilierul medical șef al acesteia, a declarat pentru emisiunea Sunday Morning de la BBC: „Depistăm mai multe cazuri în fiecare zi”.

Ea a spus că virusul se răspândește acum în comunitate, la persoane care nu au avut contact cu oameni care au vizitat Africa de Vest, unde boala este endemică.

Dar riscul pentru populația generală rămâne „extrem de scăzut”, cazurile fiind găsite până acum mai ales în unele zone urbane și în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali, a explicat Hopkins.

Deși nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, mai multe țări au declarat că își fac rezerve de vaccinuri împotriva variolei, care au o eficiență de aproximativ 85% în prevenirea infecției, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.