Iordania este suspectată că a atacat sudul Siriei, omorând 10 oameni. Este vorba despre atacuri aeriene care ar fi vizat rețelele de traficanți de droguri. Autoritățile din cele două țări nu au confirmat informația, potrivit Reuters. Şi Turcia anunţă că ar putea efectua mai multe operațiuni transfrontaliere în Irak și Siria.

Atacurile au avut loc joi dimineața, au anunțat surse siriene. În urma atacului au murit 10 oameni, inclusiv copii. Nu există vreo confirmare oficială privind sursa atacului. Totuși, în ultima perioadă, armata Iordaniei a intensificat campania împotriva traficanților de droguri și de arme. În ultimele săptămâni, au avut loc mai multe ciocniri în preajma frontierei între militari și membrii grupărilor de infractori.

Iordania și aliații săi occidentali dau vina pentru creșterea contrabandei din regiune pe gruparea Hezbollah din Liban și pe alte grupuri pro-iraniene care controlează o mare parte din sudul Siriei.

Iranul și Hezbollah au respins acuzațiile susținând că este vorba despre un complot occidental.

Siria distrusă de războiul civil a devenit principala bază a traficanților de droguri. Ca urmare, Iordania s-a transformat într-o rută importantă de transport al drogurilor către statele din Golf.

Turcia ar putea efectua mai multe operațiuni transfrontaliere în Irak și Siria, dacă va fi necesar, în urma morții a nouă soldați turci în nordul Irakului săptămâna trecută, a declarat joi un oficial al Ministerului turc al Apărării.

Cei nouă militari turci au fost uciși în confruntări cu militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, ceea ce a determinat Ankara să efectueze atacuri aeriene și alte operațiuni în nordul Irakului și în nordul Siriei.

„În conformitate cu dreptul internațional și autoapărarea, Turcia are tot dreptul să desfășoare operațiuni pentru securitatea frontierelor sale. Forțele armate turcești au făcut și vor face tot ce este nevoie acolo unde și când este necesar", a declarat oficialul Ministerului Apărării.

Confruntările au avut loc în regiunea Zap din nordul Irakului, când militanții PKK au atacat un punct de securitate instalat de forțele armate turcești la o altitudine de 1.740 de metri. Din 2019, Turcia a desfășurat o serie de operațiuni transfrontaliere în nordul Irakului împotriva PKK, supranumite „Gheara". Oficialul a precizat că Zap este locul unde se desfășoară operațiunea „Claw-Lock", care are ca scop să facă granița turco-irakiană complet sigură.

Pe 12 ianuarie, membri ai PKK au efectuat atacuri simultane asupra mai multor baze turcești din nordul Irakului pe vreme rea și vizibilitate redusă, iar toate atacurile, cu excepția unuia, au fost împiedicate de soldații turci, a precizat oficialul.