Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a oficializat ieri restabilirea suveranităţii regatului asupra regiunilor Baqura şi Ghamr, împrumutate Israelului în ultimii 25 de ani în cadrul acordului de pace dintre cele două ţări.

„Proclam sfârşitul validităţii anexelor acordului de pace privind Baqura şi Ghamr şi restabilirea suveranităţii noastre totale asupra acestor teritorii", a declarat Abdallah al II-lea în faţa Parlamentului, într-un discurs care marchează începutul unei noi sesiuni parlamentare.

Tratatul de pace iordanian-israelian din 1994 a autorizat „punerea la dispoziţie în mod gratuit" a terenurilor din zonele Baqura/Naharayim şi Ghamr/Tzofar unor proprietari particulari israelieni pentru o perioadă iniţială de 25 de ani care expiră astăzi.

Duminică, o barieră galbenă pe podul care duce la Baqura i-a împiedicat pe israelieni să ajungă la aceste terenuri, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului.

Naharayim în ebraică, Baqura în arabă, este o suprafaţă de aproximativ şase kilometri pătraţi situată în apropierea râului Iordan, în partea de nord a graniţei israeliano-iordaniene. Ghamr, numit Tzofar în ebraică, este o suprafaţă de aproximativ patru kilometri pătraţi, pe linia care separă cele două ţări în sud, la Marea Moartă.

În octombrie 2018, cu un an înainte de expirarea termenului, regele Abdullah al II-lea a notificat Israelul în legătură cu dorinţa sa de a recupera acele zone de frontieră pe care fermieri israelieni cultivă cereale, fructe şi legume.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a răspuns atunci că doreşte să deschidă negocieri pentru menţinerea statu quo-ului, dar nu s-a ajuns la o înţelegere pentru extinderea acordului. În schimb, mass-media israeliene au evocat discuţii pentru despăgubirea israelienilor care cultivă aceste terenuri.

Şeful diplomaţiei iordaniene, Ayman Safadi, urmează să organizeze astăzi o conferinţă de presă la Baqura, denumită de israelieni drept „insula păcii", deşi şapte eleve aflate într-o călătorie şcolară au fost ucise de un soldat iordanian cu probleme psihice în 1997.

În urma acestui incident, regele iordanian, Hussein la acea vreme, s-a deplasat în oraşul natal al şcolarilor, Bet Shemesh, la aproximativ 30 de kilometri vest de Ierusalim, pentru a prezenta scuze în numele ţării sale.

Egiptul a fost prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979. Iordania a urmat în 1994, aminteşte DPA. Însă tratatul este nepopular în Iordania, unde sentimentul pro-palestinian este foarte răspândit.

Refuzul părţii iordaniene de a prelungi perioada de închiriere a terenurilor respective este privit ca un semn al încordării tot mai mari a relaţiilor diplomatice.