Papa Francisc a anunțat, ieri, în ziua în care a împlinit 83 de ani, schimbări semnificative în modul în care Biserica Romano-Catolică va trata cazurile de pedofilie.

 

În acest sens, suveranul pontif a anunţat abolirea „secretul pontifical" prin care puteau fi acoperite anterior anchetele privind abuzuri sexuale, potrivit Reuters.
Două documente ce vizează cazuri de abuzuri sexuale care au fost raportate de mulți ani în numeroase țări au fost emise marți de papa Francisc. Acestea fac referire inclusiv la raportarea unor suspiciuni de abuz sexual autorităților civile, atunci când legea impune acest lucru.  De asemenea, documentele interzic impunerea obligației de a menține tăcerea celor care raportează abuzurile sexuale sau sunt presupuse victime. Abolirea „secretului pontifical" în cazurile anchetelor privind abuzuri sexuale a fost o cerință cheie formulată de liderii bisericii la un summit organizat pe această temă în februarie, la Roma. Unul dintre documente arată, de asemenea, că a fost ridicată de la 14 la 18 ani vârsta la care fotografiile unor persoane pot fi considerate pornografie infantilă. Ambele documente sunt „rescriptum", respectiv situații în care papa se folosește de autoritatea sa pentru a rescrie anumite articole din legile canonice sau fragmente din documente papale mai vechi. În februarie, papa Francisc a cerut luarea unor „măsuri concrete", în deschiderea unui inedit summit organizat la Roma, care a avut ca subiect agresiunile sexuale săvârșite de prelații Bisericii catolice.

„Poporul lui Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi nu numai condamnări simple și evidente, ci și pregătirea unor măsuri concrete și eficace", a declarat suveranul pontif argentinian participanților la summit - președinți ai 114 conferințe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene și ai unor congregații religioase, precum și înalți prelați de la Vatican, convocați la Roma. „Trebuie luate măsuri concrete", a mai spus papa, o idee care nu era inclusă în discursul său oficial, transmis reprezentanților presei în avans. „În fața flagelului agresiunilor sexuale săvârșite de oameni ai Bisericii asupra minorilor", papa Francisc a cerut participanților la summit să audă „strigătul micuților care cer să se facă dreptate". Iar, în luna mai, papa Francisc a emis un set de reguli privind raportarea abuzurilor sexuale săvârșite de membri ai Bisericii Catolice, cerând în premieră tuturor diocezelor să stabilească sisteme pentru gestionarea acestor cazuri.