Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat joi, în contextul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că nu s-au înregistrat progrese în sensul încetării confruntărilor militare în Ucraina, precizând însă că negocierile vor continua. Bombardamentele au continuat în Ucraina, o matrenitate din Mariupol a fost distrusă.

"Am evocat problema unui acord de încetare a focului, dar nu am înregistrat deloc progrese în acest sens. Cu toate acestea, am decis să continuăm negocierile în acest format", a declarat Dmytro Kuleba, potrivit cotidianului Le Figaro, după întâlnirea cu Serghei Lavrov desfăşurată în oraşul turc Antalya.

Dmytro Kuleba a precizat că deciziile nu îi aparţin lui Serghei Lavrov, ci "decide altcineva în Rusia". "Sunt pregătit să mă întâlnesc din nou cu Serghei Lavrov dacă vor fi perspective concrete", a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

La rândul său, Serghei Lavrov a declarat că Rusia a intervenit militar în Ucraina deoarece "nu au existat variante alternative".

"Cei care furnizează armament Ucrainei trebuie să înţeleagă faptul că sunt responsabili de propriile acţiuni. Noi nu am atacat în Ucraina. În Ucraina a fost creată o situaţie care a generat o ameninţare la adresa Moscovei, noi am lansat apeluri, dar nu ne-a ascultat nimeni. Aceste contacte nu pot fi utilizate pentru a înlocui sau a subestima principalele negocieri dintre Ucraina şi Rusia, care se desfăşoară pe teritoriul Belarusului", a afirmat, conform agenţiei ANSA, Serghei Lavrov.

 

Bombardamente lângă orașul Harkov

 

În timpul întâlnirii din Antalya, bombardamentele au continuat. Patru persoane ar fi fost ucise - dintre care două copii - după ce o clădire rezidențială din apropierea orașului Harkov a fost bombardată în timpul nopții de forțele ruse, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina.

Atacul ar fi avut loc în satul Slobozhanske, în sud-estul Ucrainei, anunță BBC.

SES a adăugat că o fetiță de cinci ani care a fost rănită a ajuns la spital pentru tratament. Salvatorii continuă joi operațiunile de căutare sub dărâmături, spun cei de la SES.

Pe de altă parte, un centru comercial a luat foc, de asemenea, în urma unor bombardamente în inima orașului Harkov, însă nu au fost raportate victime.

 

Maternitate din Mariupol, bombardatâ

 

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în urma bombardamentului rusesc asupra unei maternități, miercuri, a declarat pentru BBC viceprimarul orașului asediat Mariupol din sudul Ucrainei. Rusia spune, însă, că bombardarea spitalului din Mariupol este fake news.

Primele informații arătau că cel puțin alte 17 persoane ar fi fost rănite, printre care se numără și femei însărcinate.

„Este al treilea spital pe care îl distrug în acest oraș", a declarat Serghei Orlov pentru BBC. El a precizat că un spital cu 300 de paturi dedicat tratării pacienților Covid a fost distrus de bombardamentele din ziua precedentă, împreună cu un centru de recoltare a sângelui din Mariupol.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că au avut loc cel puțin 18 atacuri diferite asupra unor unități sanitare din Ucraina de la începutul invaziei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zeleski, a acuzat Rusia de comiterea unei crime de război.

Rusia a declarat, însă, potrivit Reuters, că bombardarea spitalului din Mariupol este știre falsă, deoarece clădirea era o fostă maternitate care fusese mult timp preluată de trupe. „Așa se nasc știrile false”, a scris pe Twitter Dmitri Polianski, reprezentat rus la ONU. Potrivit acestuia, Rusia a avertizat deja pe 7 martie că spitalul a fost transformat într-un obiectiv militar din care trag „radicalii” ucraineni.