Insulele Orkney din Marea Britanie, un arhipelag situat la aproximativ 16 km de coasta de nord a Scoției, iau în considerare „forme alternative de guvernare” care ar putea include și posibilitatea de a deveni parte a Norvegiei, a declarat luni liderul consiliului, James Stockan, citat de Reuters.

Orkney, alcătuit din aproximativ 70 de insule și cu o populație de 22.000 de persoane, se gândește la viitorul său după ce a fost neglijat financiar de către guvernele scoțian și britanic timp de ani de zile, a declarat liderul consiliului, James Stockan. Conexiunile istorice nordice ale Orkney îi oferă opțiuni, crede Stockan. Insulele au fost parte a Norvegiei timp de aproximativ 500 de ani, până în 1472, iar el spune că locuitorii din Orcadi îi cer în mod regulat să se întoarcă în această țară, având în vedere afinitatea culturală comună.

„În acest moment, nu primim acest sprijin din partea altor guverne și am dori doar să vedem ce alte alternative există pentru noi”, a declarat Stockan luni la BBC Radio.

O dispută legată de finanțarea unor noi feriboturi între insule și Scoția a adus situația din Orkney la un moment dat în discuție. Stockan a propus o moțiune pentru ca consiliul să „exploreze opțiunile pentru modele alternative de guvernare care să ofere o mai mare siguranță fiscală și oportunități economice”. Consilierii vor decide azi dacă o vor susține sau nu.

Printre opțiuni, pe lângă reîntregirea Norvegiei, se numără și alte aranjamente britanice, cum ar fi să devină o dependență a Coroanei, sistemul de guvernare din Insulele Anglo-Normande sau un model precum Insulele Feroe, o parte autonomă a Danemarcei. În 2014, Scoția a respins, în cadrul unui referendum, încetarea uniunii de peste 300 de ani cu Anglia. De atunci, Orkney a analizat posibilitatea de a-și consolida autonomia. De la sfârșitul anilor 1970, volume mari de petrol britanic din Marea Nordului au fost procesate în Orkney, dar insula nu a avut beneficii suficiente, a spus Stockan. Având în vedere noile oportunități oferite de parcurile eoliene offshore, el dorește ca insulele să aibă un randament mai mare.

Stockan nu a fost clar cu privire la modul în care va funcționa întoarcerea Orkney către Norvegia, la 250 de mile peste Marea Nordului.

Într-un e-mail, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Norvegiei nu a comentat dacă autoritățile din Orkney sau cele din Marea Britanie au fost în contact cu guvernul norvegian, dar a precizat: „Nu am avut niciun contact cu guvernul norvegian: Aceasta este o problemă internă și constituțională britanică. Nu avem niciun punct de vedere cu privire la această moțiune”.

Stockan a declarat că au existat probleme de rezolvat din 1469 în legătură cu zestrea pe care Christian I, rege al Danemarcei, Norvegiei și Suediei, nu a plătit-o atunci când fiica sa s-a căsătorit cu James al III-lea al Scoției, oferind în schimb Orkney.