India va deveni în două luni cea mai populată țară din lume, cu peste 1,4 miliarde de locuitori, arată estimările.

Cel puțin un an sau poate mai mult, țara nu va ști câți oameni are, deoarece nu a reușit să-i numere. Recensământul din India, care se face o dată la 10 ani, trebuia să aibă loc în 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei, iar acum e împiedicat de obstacole tehnice și logistice, notează Reuters.

Experții spun că întârzierea în actualizarea datelor precum forța de muncă, locuințele, nivelul de alfabetizare, migrația și mortalitatea infantilă, care sunt surprinse de recensământ, afectează planificarea socială și economică și elaborarea politicilor în uriașa economie asiatică.

Calificând datele recensământului drept „indispensabile", Rachna Sharma, cercetător la Institutul Național de Finanțe și Politici Publice, a declarat că studii precum sondajul privind cheltuielile de consum și sondajul periodic privind forța de muncă sunt estimări bazate pe informațiile din recensământ.

„În absența celor mai recente date de recensământ, estimările se bazează pe date vechi de un deceniu și este probabil să furnizeze estimări care sunt departe de realitate", a declarat Sharma.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Statistică și Implementare a Programelor a declarat că datele recensământului din 2011 au fost folosite pentru estimările necesare evaluării cheltuielilor guvernamentale.

Alți doi oficiali guvernamentali, unul de la ministerul federal de interne și altul de la biroul registratorului general al Indiei, au declarat că întârzierea este cauzată în mare parte deciziei guvernului de a perfecționa procesul de recensământ și de a-l face infailibil cu ajutorul tehnologiei. Software-ul care va fi folosit pentru a colecta datele trebuie sincronizat cu bazele de date existente, ceea ce a necesitat timp.

Principalul partid de opoziție, Congresul, și criticii premierului Narendra Modi au acuzat guvernul că a întârziat recensământul pentru a ascunde date privind aspecte sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi șomajul, înaintea alegerilor naționale care vor avea loc în 2024.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că populația Indiei ar putea atinge 1.425.775.850 de locuitori pe 14 aprilie, depășind China în acea zi.

Conform recensământului din 2011, populația Indiei se ridica la 1,21 miliarde de locuitori, ceea ce înseamnă că, în 12 ani, țara a adăugat 210 milioane de locuitori la populația sa, adică aproape cât cea a Braziliei.