Un test balistic anti-satelit efectuat de India săptămâna trecută a dus la producerea a aproximativ 400 de deșeuri orbitale care pot pune în pericol Stația Spațială Internațională (ISS) și astronauții care se află pe aceasta, a declarat administratorul NASA.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat că doar 60 de fragmente de deșeuri cu dimensiuni de minimum 10 centimetri au fost suficient de mari pentru a fi detectate. Dintre acestea, 26 de fragmente ajung în cel mai înalt punct de pe orbita ISS.

„Este un lucru îngrozitor, îngrozitor să creezi un eveniment care să producă deșeuri ce pot ajunge deasupra Stației Spațiale Internaționale", a declarat Bridenstine într-un eveniment care a avut loc marți.

„Acel tip de activitate nu este compatibil cu viitorul misiunilor spațiale cu echipaj uman", a mai spus acesta.

Riscul ca deșeuri mici să lovească ISS a crescut cu 44% în zilele care au urmat testului, a menționat Bridenstine.

„Nu este acceptabil ca noi să permitem crearea de câmpuri de deșeuri spațiale care pun în pericol viața oamenilor", a continuat acesta. „Lucrul bun este că deșeurile sunt pe o orbită suficient de joasă a Pământului, încât, cu timpul, vor dispărea", a spus Bridenstine, care a adăugat că ISS și astronauții de pe avanpostul spațial nu au pățit nimic.

Pe 27 martie, India a distrus un satelit aflat la o altitudine de 300 de kilometri pe orbita joasă a Terrei, devenind a patra putere în lume, după SUA, Rusia și China, care are capacitatea de a face acest lucru.

Guvernul indian a precizat ulterior că „testul a fost efectuat în atmosfera joasă, pentru a nu fi produse deșeuri spațiale. Eventualele deșeuri care vor fi generate se vor dezintegra și vor cădea pe Terra în câteva săptămâni".

NASA monitorizează aproximativ 23.000 de deșeuri spațiale, iar o treime dintre acestea au fost produse de un test anti-satelit efectuat de China în 2007 și de o coliziune între doi sateliți, american și rusesc, care a avut loc în 2009.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.