Generalul Pierre de Villiers, șeful Statului Major al Armatei Franței a demisionat, la doar câteva zile după o dispută publică cu președintele Emmanuel Macron în legătură cu planurile de reducere a bugetului alocat forțelor militare, informează site-ul postului BBC News online.

 

Într-un comunicat emis de generalul francez, acesta afirmă că nu mai poate garanta robustețea forțelor armate în condițiile constrângerilor financiare propuse.

„În circumstanțele actuale mă văd incapabil să garantez robustețea forțelor de apărare pe care le consider necesare pentru asigurarea protecției Franței și poporului francez”, afirmă de Villiers.

Drept rezultatul, generalul a anunțat că a prezentat demisia sa președintelui Macron care a acceptat-o.

„Dacă șeful Statului Major și președintele sunt pe poziții opuse într-o privință, șeful Statului Major este cel care pleacă”, a declarat Macron, care în calitate de președinte este și comandantul suprem al forțelor armate franceze.

Potrivit unor surse parlamentare citate de cotidianul Le Monde, generalul Pierre de Villiers a protestat violent față de reducerea bugetului apărării cu 850 de milioane de euro, în condițiile în care Franța s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru apărare până în 2025. În data de 12 iulie, Pierre de Villiers ar fi avut o reacție agresivă față de decizia Administrației Macron, într-o audiere cu ușile închise în comisia de Apărare din Adunarea Națională.

„Nu o să-i permit nimănui să mă reguleze în felul ăsta! Poate că sunt prost, dar îmi dau seama când cineva vrea să mă păcălească”, ar fi spus șeful Statului Major al Armatei Franței. Afirmațiile sale ar fi fost primite cu aplauze de către deputații prezenți în comisie și ar fi reprezentat un semnal de mobilizare pentru factorii de decizie și producătorii din industria apărării. În aceeași zi, Pierre de Villiers a postat un mesaj pe Facebook în care a precizat că "nimeni nu merită să fie urmat orbește", fără a face o trimitere directă către președintele Emmanuel Macron.

La 13 iulie, Emmanuel Macron a replicat și le-a transmis șefilor din armată: "Eu sunt liderul vostru. Pentru mine este nedemnă spălarea hainelor murdare în public. Nu am nevoie de nicio presiune, de niciun comentariu".