Încrederea în zona euro a continuat să avanseze la sfârșitul anului 2017, depășind un nivel care nu a mai fost atins din anul 2000.

Indicele de încredere, măsurat de Comisia Europeană, a atins cel mai înalt nivel de la sfârșitul anului 2000, în decembrie 2017. Nivelul 116 a fost peste prognoza mediană de 114,8 într-un sondaj Bloomberg și s-a bazat pe o îmbunătățire a perspectivelor pentru industrie și servicii.

„Creșterea în 2017 a fost cea mai rapidă în perioada dinaintea crizei financiare, iar impulsul din 2017 este estimat a fi la fel de impresionant. Rapoartele de săptămâna trecută au aratat că activitatea economică a regiunii la sfârșitul anului a fost cea mai puternică din ultimii aproape 7 ani, iar șomajul continuă să scadă. În Spania, rata șomajului este la un nivel scăzut de nouă ani, în timp ce Germania este la cea mai mică valoare înregistrată”, notează bloomberg.com.

Având în vedere contextul economic robust, factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene au făcut presiuni pentru ca programul să nu mai fie extins. Președintele Mario Draghi a afirmat că un impuls ciclic puternic și un deficit redus au sporit încrederea în perspectivele inflației, deși nu și-a asumat angajamente privind ceea ce se va întâmpla după septembrie, mai arată sursa citată.