Giorgia Meloni este la un pas să devină prima femeie prim-ministru a Italiei, în fruntea celui mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce Dreapta a câștigat alegerile.

Rezultatele provizorii arătă că Dreapta ar trebui să aibă o majoritate puternică în ambele camere ale parlamentului, ceea ce ar putea oferi Italiei o șansă rară de stabilitate politică după ani de tulburări și coaliții fragile.

Cu toate acestea, Meloni și aliații săi se confruntă cu o listă descurajantă de provocări, inclusiv creșterea prețurilor la energie, războiul din Ucraina și o nouă încetinire a celei de-a treia economii din zona euro.

„Trebuie să ne amintim că nu ne aflăm la punctul final, ci la punctul de plecare. De mâine trebuie să ne dovedim valoarea”, a declarat Meloni, în vârstă de 45 de ani, în fața susținătorilor entuziasmați ai partidului său naționalist Frații Italiei, în noaptea de duminică spre luni.

Ea s-a angajat să susțină politica occidentală privind Ucraina și să nu își asume riscuri cu finanțele fragile ale Italiei.

În discursul său de victorie, Meloni a avut un ton conciliant.

„Dacă vom fi chemați să guvernăm această națiune, o vom face pentru toți italienii, cu scopul de a uni oamenii și de a ne concentra pe ceea ce ne unește mai degrabă decât pe ceea ce ne dezbină”, a spus ea.

Proiecțiile bazate pe mai mult de jumătate din voturile numărate plasează Frații Italiei la aproape 26%, în creștere de la doar 4% la ultimele alegeri naționale din 2018.

În schimb, Liga lui Matteo Salvini a obținut aproximativ 9% din voturi, în scădere de la peste 17% în urmă cu patru ani. Celălalt mare partid conservator, partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, a obținut și el în jur de 8%.

În pofida victoriei clare, votul nu a fost o susținere categorică pentru alianța conservatoare. Prezența la urne a fost de doar 64% față de 74% în urmă cu patru ani - un nivel scăzut record într-o țară care, din punct de vedere istoric, a avut o participare puternică la vot.

Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, a obținut aproximativ 19%, Mișcarea 5 Stele, de stânga, a obținut aproximativ 16%, în timp ce grupul centrist „Acțiunea” a obținut puțin peste 7%.

„Este o seară tristă pentru țară”, a declarat Debora Serracchiani, un deputat important din PD. „(Dreapta) are majoritatea în parlament, dar nu și în țară”. Mediafax