Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat marţi că va merge în Ucraina în luna februarie şi că Franţa va livra Kievului 40 de rachete Scalp cu rază lungă de acţiune, precum şi „sute de bombe", informează AFP.

„Voi merge chiar eu în Ucraina în februarie" şi „vom face noi livrări: aproximativ 40 de rachete Scalp şi câteva sute de bombe", a spus preşedintele Franţei într-o conferinţă de presă. El a mai declarat că Franţa se află „în proces de finalizare a unui acord de securitate" cu Kievul de tipul celui încheiat vineri între Regatul Unit şi Ucraina pe o perioadă de zece ani, pe care îl va anunţa în timpul vizitei sale.

Franţa şi Uniunea Europeană „vor trebui să ia noi decizii în următoarele săptămâni şi luni, tocmai pentru a nu lăsa Rusia să câştige", a adăugat el.

„Nu putem lăsa Rusia să câştige şi nu trebuie să facem acest lucru pentru că atunci însăşi securitatea Europei şi a întregii vecinătăţi ruse ar fi pusă sub semnul întrebării", a subliniat Emmanuel Macron.

Întrebat despre perspectiva unei victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, care ar putea pune sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina, el a spus că „nu ar trebui să ne intereseze persoanele. Trebuie să avem luciditatea să vedem că Statele Unite ale Americii sunt un mare aliat al cărui curaj îl vom sărbători" cu ocazia marcării a 80 de ani de la debarcarea aliaţilor din Normandia în luna iunie.

„Dar este o democraţie care traversează, de asemenea, o criză a cărei primă prioritate este ea însăşi şi a cărei a doua prioritate (este) problema chineză", a continuat şeful statului francez, apărând în acest context "o Europă mai puternică, care să ştie să se protejeze singură şi care să nu mai depindă de alţii".