Autorităţile iordaniene au descins sâmbătă în palatul fostului prinţ moştenitor al regatului şi au arestat două persoane, după ce au descoperit dovezi a ceea ce oficialii serviciilor de informaţii cred că a fost o tentativă de lovitură de stat împotriva regelui Abdullah.

Arestările s-au concentrat pe o reţea care ar fi conectată cu prinţul Hamzah bin Hussein, fostul prinț moștenitor, frate vitreg al regelui Abdullah.

Prinţul Hamzah a declarat într-o înregistrare video că se află în arest la domiciliu şi că i s-a spus să rămână acasă şi să nu contacteze pe nimeni. Vorbind în engleză în videoclipul transmis de avocatul său câtre BBC, el a negat orice implicare în vreo tentativă de lovitură de stat şi a denunţat sistemul de guvernare ca fiind corupt.

„Bunăstarea iordanienilor a fost plasată pe locul doi printr-un sistem de guvernare care a decis că interesele sale personale sunt mai importante decât viaţa, demnitatea şi viitorul celor 10 milioane de oameni care trăiesc aici”, a spus prinţul Hamzah.

Conducerea militară din Iordania a negat informații potrivit cărora prinţul Hamzah a fost arestat. Turki al-Sheikh, consilier al curţii regale saudite, a postat pe Twitter o serie de fotografii ale regelui Abdullah şi ale prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, cu mesajul „Fără comentarii, imaginile vorbesc de la sine”. Riadul a publicat, de asemenea, o scurtă declaraţie: „Suntem alături de Iordania şi susţinem deciziile regelui Abdullah II de a păstra securitatea ţării sale”.

Egiptul, Bahrainul, Qatarul, Kuweitul, Irakul, Libanul şi Palestina au trimis mesaje de susţinere pentru regele Abdullah, la fel ca Liga Arabă.