Forțelor turce par să fi comis crime de război în cursul operațiunii militare din Siria, a declarat Mark Esper, secretarul Apărării de la Washington, care a precizat că SUA pregătesc retragerea tuturor trupelor americane din nordul Siriei.

„Așa se pare, dacă este adevărată, ar fi crime de război", a afirmat Esper la postul CBS News, după ce jurnalista Margaret Brennan, gazda emisiunii Face the Nation, a relatat despre înregistrări ce prezintă presupuse execuții sumare comise de forțele turce în nordul Siriei.

„Este o situație groaznică acolo, o situație cauzată de turci. În pofida opoziției noastre, au decis să întreprindă această incursiune", a completat Esper. Oficialul a confirmat, de asemenea, că toți cei aproximativ 1.000 de militari americani aflați în nordul Siriei vor fi evacuați, afirmând că este vorba de o „retragere deliberată" cu scopul de a proteja forțele SUA.

Decizia de retragere completă din nordul Siriei vine la doar câteva zile după ce președintele SUA, Donald Trump, a ordonat evacuarea trupelor americane din zonele vizate de ofensiva turcă împotriva Forțele Democratice Siriene (SDF), o alianţă de miliţii kurde și arabe.

„În ultimele 24 de ore, am aflat că [turcii] intenționează să-și extindă ofensiva mai departe spre sud decât se planificase inițial, și spre vest", a spus Esper. „Am aflat, de asemenea, în ultimele 24 de ore că ... SDF caută să ajungă la o înțelegere cu sirienii și rușii pentru a contraataca împotriva turcilor în nord", a adăugat oficialul american.

Sute de persoane cu legături cu Stat Islamic, inclusiv străini, au evadat duminică dintr-o tabără de detenție aflată în zona localității Ain Issa din Siria, au anunțat autoritățile regionale kurde, precizând că nu mai pot asigura securitatea acestor centre în contextul ofensivei turce. În tabără de la Ain Issa se află și aproximativ 1.000 femei și copii de origine străină cu legături cu teroriștii Stat Islamic.

Potrivit autorităților kurde, în urma incidentului de duminică au evadat aproape 800 de persoane, rude ale unor militanți Stat Islamic.

Organizația Forțele Democratice Siriene (SDF), o alianţă de miliţii kurde și arabe, a capturat peste 12.000 de persoane suspectate de legături cu rețeaua extremistă Stat Islamic, inclusiv cel puțin 4.000 de străini. Suspecții sunt închiși în șapte tabere de detenție, unele dintre acestea se crede că sunt în apropierea frontierei cu Turcia.

Turcia a transmis că își asumă responsabilitatea pentru orice persoană suspectată de legături cu Stat Islamic capturată în cursul ofensivei în nordul Siriei.

Ofensiva turcă în nordul Siriei împiedică Forțele Democratice Siriene să păzească în mod adecvat taberele unde sunt închiși teroriști sau rudele lor, a declarat Redur Xelil, un oficial de rang înalt din cadrul SDF.

„Păzirea închisorilor SI nu mai este o prioritate. Cui îi pasă de reținerea sigură a prizonierilor este binevenit să vină să găsească o soluție", afirmat Redur Xelil, care a precizat că prioritatea Forțelor Democratice Siriene este „protejarea orașelor și poporului nostru". Oficialul a avertizat că ofensiva turcă creează condițiile propice pentru regruparea rețelei teroriste Stat Islamic.