Soldaţii ucraineni, care apără sudul ţării, unde trupele ruse şi-au intensificat ofensiva, au reuşit să contracareze o tentativă de ocupaţie a teritoriului şi să oprească avansarea forţelor ruse pe uscat.

 

Armata ucraineană susţine că a eliminat aproximativ 122 de soldaţi inamici, a declarat Comandamentul operativ de sud al armatei ucrainene pe pagina sa de Facebook.

„Inamicul, întărit în poziţii defensive ocupate dinainte, nu a efectuat nicio acţiune intensă în regiunile Herson şi Mikolaiv (/Nikolaev/, în sudul ţării, unde controlează zone vaste) în cursul ultimelor 24 de ore”, asigură comandamentul ucrainean poziţionat în zonă. „Cu toate acestea, Mikolaiv şi împrejurimile sale au fost ţinta mai multor atacuri cu lansatoare de rachete. Inamicul a lovit încă o dată instalaţii industriale. Din fericire, nu au fost raportate victime”, adaugă armata ucraineană.

În regiunea Herson, potrivit acesteia, „o tentativă a unui grup de sabotaj şi recunoaştere inamic de a captura un post al nostru de observare a fost contracarată şi zădărnicită cu focuri mortier”.

„Unităţile noastre de rachete şi artilerie au efectuat peste 100 de lansări”, care au provocat „pierderi de ordinul a 122 (soldaţi) în rândurile inamicului în ultimele 24 de ore”, potrivit aceleiaşi surse.

Aceste forţe grupate sub comandamentul operativ Sud (Pivden) au amintit că, în afară de două nave de asalt distruse luni dimineaţă lângă Insula Şerpilor, au mai scos din luptă mai multe vehicule blindate şi auto, precum şi o dronă de atac şi recunoaştere „Forpost” care încerca să intre în Odesa dinspre mare.

După ce forţele ruse au atacat luni regiunea Odesa cu rachete de două ori, „agresorii au continuat să distrugă podul peste limanul Nistrului (şi aşa avariat), lovindu-l cu rachete de croazieră Yahont”, mai adaugă armata ucraineană.

O rachetă Oniks - lansată de sistemul „Bastion” din Crimeea ocupată - a distrus un imobil de locuit în Odesa, în urma atacului un adolescent de 15 ani a fost ucis, iar o fată a fost rănită. Un grup naval al Flotei Rusiei din Marea Neagră continuă să brăzdeze coasta de sud-est a Ucrainei, menţinând la un grad ridicat ameninţarea cu atacuri cu rachete, relevă Comandamentul forţelor ucrainene din sudul ţării.

Separat, Statul Major al armatei ucrainene subliniază într-un comunicat postat pe Facebook că peste 400 de ocupanţi ruşi au fost eliminaţi în ultimele 24 de ore în Ucraina. În total, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie, forţele ucrainene au eliminat circa 24.200 de militari ruşi, conform aceluiaşi comunicat, citat de media ucrainene.

 

Transnistria, factor destabilizator

 

Şeful Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, consideră că regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, situată la graniţa cu Ucraina, nu reprezintă o ameninţare importantă pentru ţara sa, dar continuă să fie un factor de destabilizare pentru întreaga regiune.

Transnistria, autoproclamată Republica Moldovenească Nistreană (RMN), este o regiune prorusă în estul R.Moldova care se învecinează la sud cu Ucraina şi ar putea fi, potrivit multor analişti, următorul obiectiv al invaziei declanşate de Rusia, notează EFE. În opinia lui Budanov, Transnistria este o mare problemă militară pentru Rusia, care dispune acolo de peste o mie de militari în cadrul a ceea ce Moscova numeşte „forţă de pace''.

„În fond, acesta este un teritoriu pe care Rusia îl controlează în totalitate, dar la care nu are acces (...)'', a spus el. „Şi nu contează ceea ce spun cei din această regiune, nu pot obţine nimic serios acolo. Unităţile cu baza în Transnistria sunt tot ce au, adică circa 1.300 de persoane (militari ruşi). Acestea sunt toate trupele oficiale ruse în întreaga regiune'', a explicat Budanov, care a adăugat că majoritatea acestor trupe protejează depozite în localitatea Colbasna. În plus, militarii ruşi păzesc un post de radio în satul Maiak şi au sediul în Tiraspol, capitala regiunii separatiste.