Biroul Federal de Investigaţii (FBI) efectuează o anchetă în cazul presupuselor legături între echipa de campanie a lui Donald Trump, devenit preşedinte al SUA, şi oficiali ruşi, afirmă James Comey, directorul FBI.

 

"Acest lucru include investigarea caracterului legăturilor între persoane asociate campaniei lui Donald Trump şi Administraţia Rusiei şi dacă a existat vreo coordonare între campanie şi eforturile Rusiei", a declarat ieri James Comey (foto), în cursul audierilor în Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Michael Flynn a demisionat în februarie din funcţia de consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională după ce au apărut informaţii că ar fi comunicat cu oficiali din Rusia în campania electorală. La rândul său, Jess Sessions, secretarul american al Justiţiei, este acuzat că ar fi comunicat cu oficiali ruşi.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. "Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA.

În octombrie 2016, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.

De asemenea, directorul FBI, a respins public acuzațiile postate pe Twitter de președintele american, Donald Trump, referitoare la posibila interceptare a conversațiilor sale pe perioada campaniei din 2016, de către Administrația Barack Obama.

"Cu respect față de postările pe Twitter ale președintelui lansate de acesta către fosta Administrație, nu dețin nicio informație care să susțină aceste (acuzații – n.r.). Și am cercetat asta foarte atent în cadrul FBI-ului", a spus Comey în timp ce depunea mărturie în fața Comitetului congresional.

Această declarație reprezintă poate cea mai gravă critică adusă acuzațiilor lui Donald Trump, liderii bipartizani ai comitetelor de informații ale Camerei Reprezentanților și Senatului adăugând de asemenea că nu dețin dovezi care să susțină postările lui Donald Trump.