Ministerul Apărării a anunțat, oficial, că un militar român a murit, joi, în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul. Ulterior, MApN a anunţat că militarul ucis este caporalul clasa a III-a Cipirian-Ștefan Polschi, care îndeplinea funcția de șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul.

„Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul”, anunță Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale își exprimă regretul pentru moartea militarului român și este alături de familia îndoliată”, mai arată MApN.

Ulterior, după anunțarea familiei acestuia, MApN a revenit cu precizări privind identitatea militarului român care şi-a pierdut viaţa în Afganistan, „ca urmare a exploziei unei mașini-capcană, în apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu”. Caporalul cls. a III-a Cipirian-Ștefan Polschi avea 38 de ani, era căsătorit și avea doi copii. Era angajat în MApN din anul 2004 și se afla la a treia misiune în Afganistan. Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Cipirian-Ștefan Polschi și a înaintat președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Vineri, 6 septembrie, în unitățile militare din țară și din teatrele de operații, vor fi organizate ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie.

O mașină încărcată cu explozibil a fost detonată joi în estul capitalei afgane Kabul, în apropierea zonei în care se află misiunile diplomatice străine, printre care ambasada Statelor Unite și sediul misiunii NATO, au anunțat oficialii locali, citați de Associated Press. Cel puțin trei persoane au murit și alte 30 au fost rănite, a transmis directorul spitalului la care au fost transportate victimele.

Firdaus Faramarz, purtător de cuvânt al poliției din Kabul, a anunțat că explozia a avut loc în Districtul Nouă al Poliției și cel mai probabil a vizat zona Shashdarak, în care se află sediile serviciilor naționale de securitate din Afganistan. Ministerul de Interne a transmis că mașina a explodat pe o stradă principală și autoritățile au izolat zona.

Incidentul de joi a fost al doilea atac major din Kabul produs săptămâna aceasta, în timpul în care un emisar al Statelor Unite se află în capitala afgană pentru discuții de pace cu oficialii talibani. Cele 30 de persoane rănite au fost transportate la spitalul Wazir Mohammad Akbar Khan pentru a fi tratate.

Militanții talibani au revendicat atentatul. Oficialii talibani sunt în negocieri cu oficialii americani pentru încheierea unui acord de pace care ar urma să pună capăt unui război de aproape 18 ani.