Trei experți în drept constituțional, invitați să depună mărturie în Congresul SUA de către democrați, au declarat că sunt de părere că Donald Trump a comis fapte care ar pot justifica destituirea lui din funcţie.

„Președintele Trump a comis infracțiuni majore și delicte abuzând în mod corupt de funcția de președinte    , a declarat Noah Feldman, profesor de drept constituțional la Harvard.

„Implicarea unui guvern străin în alegerile noastre este un abuz deosebit de grav de putere”, a declarat Pamela Karlan, profesoară la Universitatea Stanford. „Dacă nu destituiți un președinte care a făcut ceea ce a făcut acest președinte ... atunci ceea ce spuneți este că în regulă să continue și să faci asta din nou”, a completat Karlan.

„Dacă despre ce vorbim nu este motiv de demitere, atunci nimic nu este un motiv de demitere”, a spus Michael Gerhardt, de la Universitatea Carolina de Nord.

Un al patrulea expert, Jonathan Turley, care a fost invitat de republicani, a contestat aceste concluzii, spunând că nu sunt suficiente dovezi, și acuzând liderii democrați că lasă emoțiile, în special furia, să le întunece judecata.

Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor a anunţat, marţi seară, că există dovezi referitoare la nereguli comise de preşedintele Donald Trump, conform unui raport elaborat în cadrul anchetei care ar putea conduce la procedura demiterii.

„Preşedintele a recurs la acţiuni care să îi ofere beneficii pentru realegerea în funcţie, pentru afectarea perspectivelor electorale ale unui rival politic şi pentru influenţarea scrutinului prezidenţial în avantajul său”, se arată în raport, potrivit CNN.

„Prin aceste acţiuni, preşedintele a plasat interesele personale şi politice deasupra intereselor naţionale ale Statelor Unite, a încercat să submineze integritatea procesului electoral prezidenţial şi a periclitat siguranţa naţională a SUA”, precizează raportul.

Preşedinţia SUA a anunţat în cursaul zilei de ieri că aşteaptă un „proces corect" împotriva lui Donald Trump în Senat, subliniind că politicienilor „democraţi ar trebui să le fie ruşine".

„Preşedintelui (Camerei Reprezentanţilor) Nancy Pelosi şi democraţilor ar trebui să le fie ruşine. Donald Trump nu a făcut nimic altceva decât să conducă ţara, având drept rezultat creşterea economică exponenţială, mai multe locuri de muncă şi o armată mai puternică, pentru a menţiona doar câteva dintre succesele majore. Aşteptăm un proces corect în Senat", a declarat Stephanie Grisham, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.