Luis Almagro, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), a declarat că nu ar trebui exclusă posibilitatea unei intervenții militare pentru a înlătura de la putere regimul Nicolas Maduro (foto) din Venezuela, informează Deutsche Welle.

Aflat în vizită în Columbia, Almagro a declarat că „referitor la o intervenţie militară cu scopul de a înlătura regimul Nicolas Maduro, cred că nu ar trebui să excludem vreo opţiune", având în vedere suferințele poporului venezuelan și exodul acestor către alte țări. Acțiunile diplomatice ar trebui să fie pe primul loc, a adăugat oficialul, care a avertizat că situația din Venezuela riscă să destabilizeze întreaga regiune. Almagro a acuzat regimul de la Caracas de comiterea de „crime împotriva umanității" asupra propriului popor.

„În ce priveşte o intervenţie militară vizând răsturnarea regimului lui Nicolas Maduro, consider că nu trebuie să excludem nicio opţiune", a declarat Almagro într-o conferinţă de presă în oraşul columbian Cucuta, principalul punct de intrare al venezuelenilor în Columbia, în apropierea frontierei dintre cele două ţări.

„În faţa suferinţei oamenilor, în faţa exodului pe care (guvernul venezuelean) l-a provocat, trebuie desfăşurate mai întâi acţiuni diplomatice, dar nu trebuie să excludem nicio (altă) acţiune", a adăugat el.

Potrivit ONU, din cele 2,3 milioane de venezueleni care trăiesc în străinătate, peste 1,6 milioane au fugit după 2015.

La începutul lunii septembrie, 11 ţări din America Latină au cerut guvernului condus de Nicolas Maduro să accepte ajutorul umanitar pentru a atenua criza migraţiei care a dus la un exod masiv al venezuelenilor, destabilizând capacităţile de primire în regiune.

Președintele SUA, Donald Trump, a menționat în cursul acestui an posibilitatea unei intervenții în Venezuela. Statele din America Latină și-au manifestat însă opoziția față de posibilitatea încheierii crizei din Venezuela prin înlăturarea de la putere a lui Maduro, mai ales că ultimul război între țările din acestă regiune a avut loc în urmă cu peste cinci decenii.

Autorităţile de la Caracas îl vor denunţa în faţa Naţiunilor Unite pe secretarul general al OSA, Luis Almagro, pentru „incitare la o intervenţie militară" în Venezuela, a anunţat sâmbătă vicepreşedinta venezueleană Delcy Rodriguez.

„Venezuela îl va denunţa în faţa ONU şi altor instanţe internaţionale pe Luis Almagro (...) pentru incitare la o intervenţie militară în ţara noastră şi pentru atentare la pacea în America Latină şi Caraibe", a scris pe Twitter Delcy Rodriguez.

„Almagro intenţionează să reînvie cele mai grave intervenţii militare imperialiste în regiunea noastră a cărei stabilitate este serios ameninţată de acţiunile nebune ale celui care uzurpă în mod neruşinat secretariatul general al OSA", a adăugat vicepreşedinta.