Compania europeană MBDA propune o colaborare pe termen lung cu România, care ar permite revigorarea și reînnoirea industriei locale de apărare, a declarat, Didier Philippe, vicepreşedintele firmei MBDA.

Didier Philippe, vicepreşedinte al MBDA, un gigant european specializat în fabricarea de sisteme de rachete, vorbeşte, într-un interviu pentru agenţia Mediafax şi Monitorul Apărării şi Securităţii, la summitul Inițiativei celor Trei Mări, despre proiectele din România ale companiei, inclusiv licitația pentru corvete și modernizarea fregatelor și despre posibilitatea fabricării de sisteme de rachete în plan local.

„Noi, în Europa, trebuie să cooperăm, trebuie să cheltuim cu înțelepciune 2% din PIB, avem mijloacele necesare să facem asta pentru că avem ingineri foarte buni în Europa, avem o industrie foarte bună, o parte din industrie trebuie modernizată, cred că aceasta este de asemenea și cerința societății, atunci când s-a spus să creștem bugetul la 2%, trebuie să ne revigorăm industria de apărare. Până acum, achizițiile de (rachete) Patriot, din punctul meu de vedere, nu realizează deloc acest lucru, doar trimiți banii și primești echipamentul. Ceea ce MDBA, companie europeană integrată, propune este un angajament pentru cooperare pe termen lung cu industria voastră, poate investiții în industrie, fabricarea în plan local a rachetelor, efectuarea în țară a lucrărilor de întreținere pe termen lung a acestor rachete, revigorarea și reînnoirea industriei de apărare. Avem acum o șansă unică cu fondurile care vor fi alocate de Europa pentru apărare: 30 de miliarde de euro între 2022 și 2027, o sumă imensă de bani care poate iriga industria locală, dacă avem programe de cooperare bune asociate cu asta. Aceasta este ceea ce MBDA propune industriei românești și celorlalte țări din mediul celor Trei Mări”, a spus Didier Philippe care a mai adăugat: „participăm la mai multe competiții, cea care este activă astăzi este cu fregatele, pentru care oferim celebrele noastre (rachete) Exocet, de ultimă generație, anti-navă, și VL-Mica pentru protecția corvetelor și fregatelor. În acest sens colaborăm cu mai mulți constructori de nave care se află astăzi în competiție, inclusiv cu siguranță pentru cu Naval Grup din Franța. Cea de-a doua perspectivă, care ar putea fi lansat oricând înainte de sfârșitul anului, este cea privind bateria de coastă, apărarea de coastă, constă în utilizarea aceleiași rachete, Exocet Block 3, de ultima generație, ca apărare de coastă pentru protecția coastelor României și sperăm să participăm la competiție în următoarele săptămâni sau luni. Al treilea și al patrulea proiect sunt legate de apărarea aeriană, apărarea antiaeriană terestră pentru armată și forțele aeriene, unde propunem Mistral și VL-Mica ca un sistem integrat care corespunde perfect cerințelor forțelor aeriene și armatei voastre. Dar mai mult decât atât, propunem o colaborare foarte strânsă cu industria voastră, de a implementa, a instrui oamenii, de a investi pentru ca industria să fie capabilă să producă o mare parte a sistemului, să integreze racheta, să testeze și să livreze rachete și, de asemenea, să efectueze lucrările de întreținere pe termen lung, oferind autonomie pe termen lung, sporind autonomia României în acest domeniu”, mai spune vicepreședintele.