Pawel Adamowicz, primarul orașului polonez Gdansk, a decedat după ce a fost înjunghiat în timp ce se afla pe scena la un eveniment caritabil, au anunțat oficiali polonezi.

Suspectul, un localnic în vârstă de 27 de ani, a fost reținut imediat după agresiune. Individul nu a fost oprit să intre pe scenă pentru că avea asupra lui o legitimație de presă, relatează mass-media poloneză. Potrivit relatărilor, suspectul ar fi strigat că a fost închis pe nedrept din cauza partidului din care făcea parte şi primarul asasinat.
Incidentul a avut loc duminică seară la evenimentul caritabil Marea Orchestră a Crăciunului. Mai mulți oficiali polonezi, inclusiv premierul Mateusz Morawiecki și președintele Andrzej Duda, au condamnat atacul.
În vârstă de 53 de ani, primarul Pawel Adamowicz a trebuit să fie resuscitat după atac, fiind spitalizat în stare critică. Adamowicz conduce de 20 de ani orașul Gdansk și a fost membru al partidului de opoziție Platforma Civică până în anul 2015. Suspectul se pare că a fost recent eliberat din închisoare. Acesta a afirmat că a fost torturat în timpul detenției. Potrivit unei înregistrări din momentul atacului, agresorul a strigat: „mă numesc Ștefan. Am fost închis pe nedrept. Platforma Civică m-a pus acolo, și de asta Adamowicz trebuie să moară". Agresorul a fost condamnat la închisoare pentru jefuirea unei bănci, ispășind o pedeapsă de peste cinci ani de închisoare.
Ministrul de Interne de la Varșovia, Joachim Brudzinsk, a afirmat că atacul este „un act inexplicabil de barbarie". Adamowicz a suferit răni foarte grave la nivelul abdomenului, a declarat Dr. Tomasz Stefaniak, director al Centrului Clinic Universitar din Gdansk, care a precizat că primarul a trecut printr-o operație care a durat cinci ore