Uniunea Europeană trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a nu fi lăsată în urmă în cursa globală pentru inteligenţa artificială, noua frontieră a competitivităţii.

Avertismentul vine din partea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, în altă ordine de idei, le-a transmis de la Davos susţinătorilor Ucrainei „să-şi întărească rezistenţa" în faţa invaziei ruseşti în derulare.

„Primul venit, primul servit, iar cursa a început deja: competitivitatea noastră viitoare depinde de integrarea AI în activităţile zilnice", a spus ea într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

„AI poate creşte productivitatea într-un ritm necunoscut până acum (...) Aceasta este noua frontieră a competitivităţii. Iar Europa este bine plasată pentru a deveni un campion al inteligenţei artificiale industriale, folosită pentru a transforma infrastructura critică", a insistat şefa CE.

În timp ce Statele Unite şi China au preluat până acum conducerea în dezvoltarea acestor tehnologii, „Europa trebuie să-şi intensifice eforturile şi să fie prima în utilizarea responsabilă a AI", a spus von der Leyen.

În decembrie, după negocieri dure, UE a convenit asupra unei legislaţii fără precedent la nivel mondial pentru reglementarea inteligenţei artificiale, menită să stimuleze inovarea, limitând în acelaşi timp posibilele abuzuri în privinţa acestor tehnologii.

În contextul înmulţirii instrumentelor americane de inteligenţă artificială generativă (ChatGPT de la OpenAI, Bard de la Google), statele UE se tem că reglementarea excesivă ar înăbuşi din faşă companiile lor emergente, cum ar fi Aleph Alpha în Germania şi Mistral AI în Franţa, făcând costurile de dezvoltare prohibitive.

Textul final prevede norme obligatorii pentru toată lumea pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor şi pentru a verifica dacă aceştia nu încalcă drepturile de autor, precum şi constrângeri mai dure pentru cele mai puternice sisteme din domenii sensibile.

UE are „200.000 de ingineri cu experienţă în AI", ceea ce reprezintă „o concentraţie mai mare decât în SUA sau China", a spus ea. Iar statele UE au „un avantaj competitiv uriaş în privinţa datelor industriale", oferind posibilitatea „de a dezvolta sistemele cu ajutorul unor date de o calitate de neegalat", a adăugat şefa executivului UE.

În altă ordine de idei, von der Leyen le-a transmis susţinătorilor Ucrainei „să-şi întărească rezistenţa" în faţa ruseşti în derulare, solicitând totodată mai multe arme şi sprijin financiar pentru Kiev. Ea a declarat că Ucraina are nevoie de „finanţare previzibilă pe tot parcursul anului 2024 şi ulterior", în contextul angajamentelor restante din partea Uniunii Europene.