Prim-ministrul polonez Donald Tusk a comparat luni războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu o luptă „între bine şi rău", în timpul primei sale vizite la Kiev, informează AFP şi dpa. Ucraina şi Polonia se pregătesc să producă împreună arme.

„Nu mi-e ruşine să folosesc cuvinte mari: chiar aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine şi rău", a declarat Tusk în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Tusk, Polonia este „cel mai de încredere şi stabil aliat al Ucrainei în lupta ei împotriva răului".

Donald Tusk a sosit în capitala ucraineană luni dimineaţa, cu trenul, fără ca deplasarea lui să fie anunţată în prealabil, din raţiuni de securitate.

Tusk a spus că doreşte să conlucreze cu liderii de la Kiev pentru a mobiliza mai mult ajutor occidental pentru Ucraina, care se apără de invazia la scară largă declanşată împotriva ei de Rusia. Acesta este unul dintre principalele obiective ale vizitei, a spus Tusk.

Invazia rusă afectează securitatea întregii lumi, dar mai ales a Poloniei, dată fiind apropierea sa geografică, a spus Tusk. Ucraina şi Polonia au o frontieră comună de circa 530 de kilometri.

„Nu este nimic mai important decât să sprijinim Ucraina în eforturile ei de război împotriva atacului rus", a subliniat Donald Tusk.

Polonia este unul dintre „cei mai fermi aliaţi" ai Ucrainei, a adăugat el. Ea a acordat sprijin militar şi a preluat cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina de la începutul războiului. Cu toate acestea, relaţiile s-au tensionat din cauza fermierilor şi camionagiilor polonezi care se simt ameninţaţi de politica relaxată pentru traficul de mărfuri ucrainean, care, spun ei, le subminează preţurile şi le ameninţă veniturile.

Polonia este membră a Uniunii Europene, în timp ce Ucraina nu este.

„Vom discuta despre aceasta în spiritul prieteniei, pentru a soluţiona aceste probleme cât mai repede posibil", a declarat Tusk înainte de întrevederile sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu omologul său ucrainean Denis Şmîhal.

În plus, Polonia este pregătită pentru producția comună de arme cu Ucraina, a declarat premierul polonez Donald Tusk, potrivit Sky News. Declaraţia a fost făcută la finalul discuțiilor, Tusk afirmând că ambele țări sunt pregătite să termine negocierile privind investițiile pentru producerea în comun de muniție și arme. Tusk a mai spus că Polonia și Ucraina au o viziune comună cu privire la problemele de frontieră care au împiedicat tranzitul mărfurilor.